Cancerele de sân, de plămâni, de prostată, printre cele mai des întâlnite afecţiuni oncologice în România

Afecţiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în România sunt cancerul de sân, de plămâni, de prostată şi colo-rectal, iar cele mai rare sunt cancerul de vezică biliară, tiroidian şi testicular, arată studiul Onco Monitor dat publicităţii miercuri de GfK România.

23 apr. 2014, 11:04
Cancerele de sân, de plămâni, de prostată, printre cele mai des întâlnite afecţiuni oncologice în România

Potrivit studiului, în medie, un medic specialist oncolog român consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 pacienţi cu cancer de plămâni, peste 20 pacienţi cu cancer de prostată, 7 pacienţi cu cancer renal, 7 cu cancer gastric şi 7 cu cancer al vezicii urinare.

Dintre pacienţii consultaţi lunar de un medic specialist în cazul patologiei oncologice renale sau de plămân, o treime sunt pacienţi nou diagnosticaţi, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu cancer de plămâni şi peste 60% dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu cancer renal sunt în stadiul 4), pe când în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritar în stadiul 2 şi 3.

Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienţi cu cancer renal şi 75% dintre pacienţii cu cancer de plămâni) cu o vârstă medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani.

Studiul relevă că media de vârstă a pacientei cu cancer de sân este de 57 de ani.

„Agresivitatea terapiilor de atac în aceste patologii poate face necesară administrarea unor terapii asociate tratamentului de fond care să contracareze efectele adverse, terapii din categoria medicamentelor antiemetice sau hepatoprotectoarelor”, susţine studiul, potrivit Agerpres.

Studiul GfK relevă diferenţe de la o patologie la alta în ceea ce priveşte proporţia pacienţilor care primesc astfel de terapii asociate, strâns corelate cu gradul de agresivitate al terapiei de fond.

Astfel, doar puţin peste o treime dintre pacienţii cu cancer renal primesc şi un tratament asociat, în cazul pacientelor cu cancer de sân, 50% primesc o astfel de terapie, pe când în cazul pacienţilor cu cancer de plămâni peste 80% primesc o terapie asociată din categoriile menţionate.

În afara medicului oncolog, pe traseul pacientului cu afecţiuni oncologice intervin diferite alte specializări. Astfel, în cazul pacientului cu cancer renal un rol important îl joacă medicul specialist urolog, iar în cel al pacientului cu cancer de plămâni, medicul specialist pneumolog – majoritatea pacienţilor cu cancer renal, respectiv cancer de plămâni fiind diagnosticaţi de către medici aparţinând acestor specializări medicale.