Când DISPAR ghenele de gunoi din blocuri. ANUNŢUL Primăriei Capitalei

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că realiza o bancă de date în care vor fi înregistrate cantităţile de deşeuri colectate selectiv din Capitală. Această măsură reprezintă un pas important în implementarea prevederilor cuprinse în Strategia de Dezvoltare şi Funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare în Municipiul Bucureşti. De asemenea, municipalitatea a anunţat că vor fi desfiinţate ghenele de gunoi din interiorul blocurilor, măsura urmând însă să fie aplicată peste aproape zece ani. 

18 iul. 2016, 13:21
Când DISPAR ghenele de gunoi din blocuri. ANUNŢUL Primăriei Capitalei

„Colectarea separată a deşeurilor în Capitală trebuie realizată unitar şi coerent, într-un ritm susţinut şi organizat, nu cum s-a făcut până acum, prin programe pilot. E momentul să trecem de la programe pilot la programe unitare, în toate cele şase sectoare ale Capitalei. Pentru a mă asigura că acest serviciu extrem de important pentru oraş funcţionează unitar şi continuu, voi solicita primarilor celor şase sectoare să prezinte în cel mai scurt timp un calendar de implementare a prevederilor asumate în strategia de salubritate, astfel încât termenele din document să fie respectate. Avem un document aprobat şi asumat conform cerinţelor UE, astfel că Municipalitatea trebuie să se alinieze marilor capitale europene”, a declarat primarul general Gabriela Firea care a precizat că legislaţia actuală conferă municipalităţii competenţă de coordonare, control şi monitorizare a serviciului public de salubritate, sistemul de colectare separată fiind aplicat de către delegatarii serviciului de salubrizare (primăriile de sector), prin intermediul operatorilor de salubrizare.

PMB va solicita astfel operatorilor de salubritate sa raporteze lunar cantitatile de deseuri colectate separat, astfel incat sa poata fi intocmita si updatata baza de date si sa poata fi urmarit modul de indeplinire a tintelor de colectare asa cum prevad cerintele legislatiei europene, una dintre tintele impuse de UE fiind diminuarea cu 15% anual a cantitatilor de deseuri care ajung la gropile de gunoi.

Citeşte şi BOMBĂ ECOLOGICĂ. Primarul Tudorache cere închiderea gropii de gunoi de la Chiajna: „Vreau o centrală de cogenerare”

Strategia prevede un sistem unitar de colectare separata atat prin intermediul containerelor ingropate, cat si prin insule delimitate si semnalizate corespunzator, la care vor avea acces doar cetatenii arondati.

Ghenele de gunoi vor fi desfiinţate până peste aproape zece ani

Astfel, pana in anul 2025 se va renunta la folosirea ghenelor din interiorul blocurilor. Va putea ramane in folosinta numai camera de la parterul blocului care va fi amenajata corespunzator. De asemenea, aceasta camera va fi salubrizata, igienizata prin grija asociatiei de proprietari/locatari, iar accesul la ea va fi permis numai asociatiei deservite, informeaza Primaria Capitalei. 

Odata cu aprobatea Strategiei de Salubritate toate blocurile nou construite cu destinatie locuinta, birou, servicii etc. vor avea prevazute o incinta destinata colectarii separate a deseurilor. Amenajarea acesteia va fi astfel facuta incat sa nu aduca atingere factorilor de mediu. Aceasta incinta va fi solicitata de directiile de urbanism prin documentatia emisa in vederea autorizarii constructiei, respectiv Certificat de urbanism si Autorizatie de construire.

Potrivit Legii Salubrizarii nr. 101/2006 republicata in 2014, colectarea deseurilor se va realiza numai separat, pe tipuri de deseuri. Tot potrivit legii 101, autoritatile administratiei publice au obligatia sa implementeze un sistem de colectare separata pe patru fractii: hartie, plastic, metal si sticla, iar acolo unde acest lucru nu este posibil pe 2 fractii: umed si uscat.