CÂND SE FINALIZEAZĂ lucrările la serele exotice din PARCUL DRUMUL TABEREI. Decizia Primăriei Sector 6

Parcul Drumul Taberei, singurul parc din Bucureşti modernizat cu fonduri europene, NU este echipat complet nici după un an de la inaugurarea oficială. Abia acum, Primăria Sectorului 6 a atribuit contractul privind finalizarea serelor exotice din parc, contract a cărui valoare se ridică la aproximativ 2,3 milioane euro. Societatea căreia i-au fost încredinţate lucrările are însă numai un singur angajat şi are ca obiect de activitate construcţia de autostrăzi. 

15 iun. 2016, 09:31

Parcul Drumul Taberei a fost redeschis în Sectorul 6 în vara anului trecut, după ce a stat închis aproape doi ani. Nici atunci, şi nici acum, investiţia nu a fost complet finalizată, zona serelor fiind încă în amenajare. Din acest motiv, administraţia locală a pierdut o parte din finanţarea europeană, lucrările de construcţie fiind suportate în prezent din bugetul local.

Potrivit unui anunţ lansat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice, Primăria Sectorului 6 urmează să finalizeze în termen de trei luni „proiectul de modernizare arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei”, respectiv zona serelor exotice. Pentru amenajarea acestei zone, administraţia locală va plăti unei firme private circa 10,4 milioane de lei (2,3 milioane euro) cu TVA. 

O firmă de construcţie autostrăzi va finaliza lucrările la parcul Drumul Taberei

Din aceşti bani, societatea MODUS CF SRL este responsabilă de finalizarea lucrărilor la serele exotice din Parcul Drumul Taberei, respectiv lucrări de încălzire, ventilaţie şi climatizare şi lucrări de instalaţii electrice. 

Conform ultimelor date disponibile la Fisc, compania MODUS CF SRL ce are ca obiect principal de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, avea la sfârşitul anului trecut un singur angajat. Societatea a raportat în 2015 o cifră de afaceri de 74.674 lei şi un profit net de 7.416 lei. 

Serele exotice, desfăşurate pe şapte pavilioane expoziţionale, vor fi încălzite astfel că bucureştenii se vor putea plimba şi iarna, admirând mai multe plante tropicale pe o suprafaţă de 1.350 metri pătraţi. 

Modernizarea parcului Drumul Taberei a costat 75 milioane de lei

Ideea modernizării parcului Drumul Taberei din fonduri europene, în valoare totală de 75 milioane lei, a apărut încă din mandatul fostului primar Cristian Poteraş, înainte de anul 2010. Edilul a propus iniţial un proiect simplu dar care nu a fost aprobat de autorităţile europene. Ulterior, proiectul a fost schimbat astfel încât să fie avizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov. 

„Mi s-a zis: Domnule, ori vii cu ceva care să fie într-adevăr la nivel de comunitate europeană, ori degeaba. Vă dați seama, alea costă ceva, am zis. Tocmai de aia, noi îți avizăm proiectul dacă vii cu ceva într-adevăr serios. Și atunci am dat temă: Domne, ăștia vor ceva, nu știu, ca de pe Marte. Și așa a apărut ideea. Și culmea, a fost aprobat! Pentru mine a fost o supriză fantastică”, a povestit atunci fostul primar Poteraş. 

Serele exotice din parcul Drumul Taberei ar fi trebuit finalizate până la sfârşitul anului 2015, însă din cauza întârzierilor înregistrate la organizarea licitaţiei investiţia nu va mai fi acoperită din fonduri europene, ci din bugetul local. 

Curtea de Conturi: Amenajarea parcului Drumul Taberei NU a creat mai mult spaţiu verde în Bucureşti

Un raport al Curţii de Conturi arată însă că amenajarea Parcului Drumul Taberei nu a creat mai mult spaţiu verde în Bucureşti, ci dimpotrivă a fost distrusă vegetaţia existentă. În plus, investiţii în sumă de 3 milioane de lei, făcute anterior în parc de Primăria Sectorului 6, au fost distruse în totalitate odată cu amenajarea noului parc Drumul Taberei.

„Un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spații verzi este chiar cea mai mare investiție realizată în București pentru amenajarea unui parc și singura finanțată din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul că în cazul parcului Drumul Taberei lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creşterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi degradate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. În acest sens, Sectorul 6 nu a făcut o analiză judicioasă în ce priveşte decizia de a face o investiţie în Parcul Drumul Taberei pe acelaşi amplasament, prin distrugerea totală a amenajărilor şi dotărilor existente şi lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioadă de minim 2 ani, în loc să reabiliteze alte spaţii verzi degradate sau să identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atât mai mult cu cât în acest Sector indicele de spațiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei”, notează inspectorii Curţii de Conturi în raportul privind performanța utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice şi întreţinere spaţii verzi la nivelul Municipiului București, în perioada 2007 – 2014.