Când se împodobeşte bradul de Crăciun

Bradul împodobit este una din tradiţiile cele mai iubite de Crăciun. Puţini ştiu care este, însă, momentul potrivit pentru decorarea lui.

RomaniaTV.net
18 dec. 2013, 13:56
Când se împodobeşte bradul de Crăciun

Potrivit tradiţiei, bradul se împodobeşte în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Nu contează cu ce anume îl decoraţi sau în ce culori, important este să puneţi în vârf un înger sau o stea, ce reprezintă îngerii sau steaua de la Betleem.

Primele dovezi despre decorarea bradului au fost găsite în Livonia secolului XV – regiune care cuprindea Estonia şi Letonia din ziua de azi. Legenda spune că s-a folosit forma triunghiulară a bradului pentru a simboliza sfânta treime.

În Europa secolului al XII-lea, bradul de Crăciun era atârnat de tavan cu vârful în jos.

Citeşte şi Cum să ne decorăm bradul de Crăciun anul acesta: De la bufniţe şi căprioare, la stilul nordic FOTO

Este posibil ca bradul împodobit de Crăciun să fi apărut la nordici, care obişnuiau să îşi decoreze casele cu ramuri de brad şi de vâsc, de unde a venit şi tradiţia coroniţei de brad.

În Rusia, Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde se alegea cel mai frumos pom dintre toţi şi se decora cu lumânări, bomboane sau jucării.

În tradiţia populară românească, bradul deţine de fapt în cultura populară românească funcţii funerare: este fie substitutului miresei sau mirelui, în cazul morţii unui tânăr necăsătorit, fie dubletul vegetal al defunctului. Bradul împodobit mai este folosit la nunţi, şi precede venirea alaiului mirelui la casa miresei.