Candidata susţinută de Moscova a câştigat alegerile în Găgăuzia din primul tur

În Găgăuzia, regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, Irina Vlah, candidata independentă sprijinită de Rusia, a câștigat scrutinul și va prelua funcția de Guvernator al regiunii, din primul tur.

23 mart. 2015, 13:48
Candidata susţinută de Moscova a câştigat alegerile în Găgăuzia din primul tur

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a confirmat victoria Irinei Vlah la alegerile pentru funcţia de başcan al regiunii din primul tur de scrutin. Potrivit datelor oficiale preliminare, după numărarea a 100% din procesele verbale procesate, aceasta a acumulat 51,01% din voturile alegătorilor, potrivit realitatea.md.

Irina Vlah a ajuns în parlament pe lista Partidului Comuniştilor (PCRM), dar a părăsit apoi fracţiunea şi s-a apropiat de socialişti (PSRM).

Pe durata campaniei electorale pentru fotoliul de başcan, Irina Vlah a promovat insistent mesaje pro-ruse şi a apărut pe afişe în poze cu politicieni de la Moscova.

„Vreau să mulțumesc celor care au votat pentru echipa noastră. Voi fi un Bașcan pentru toți cetățenii autonomiei”, a declarat Irina Vlah.

VEZI ŞI O comunitate din Republica Moldova vrea să se apropie mai mult de Rusia

De asemenea, aceasta a afirmat că este „fericită, pentru că prima dată în 20 de ani (de când există U.T.A. Gagauzia), în funcția Bașcanului a fost aleasă o femeie, din primul tur și, pe deasupra, este din Comrat” 

Totodată, Irina Vlah a declarat că vrea să se întâlnească cu ceilalți candidați la funcția de Bașcan pentru a purta discuții în privința unei viitoare colaborări. „Vreau să unesc toți găgăuzii, pentru a schimba viața în regiune. E foarte important pentru mine să păstrăm limba noastră în Găgăuzia și cultura”.

Mai mult, deputatul a afirmat că dorește să stabilească legături bune cu Chișinăul, dar că vor continua și prevederile acordului cu Moscova, semnat la 10 februarie și care presupune colaborare sub aspect economic, social, comercial, umanitar, însemnând deschiderea unor noi companii și crearea locurilor de muncă. „La Moscova există și acum agenți economici dispuși să vină la noi și să înceapă munca pentru deschiderea unor noi companii”, a declarat Irina Vlah.

Potrivit CEC-ului găgăuz, pentru candidatura Irinei Vlah şi-au dat voturile 32.543 de locuitori ai regiunii.

Cel mai apropiat contracandidat este deputatul Nicolae Dudoglo, fost primar al oraşului Comrat, pentru care şi-au dat votul 19,05% din participanţii la scrutin (12.154 voturi). Pe poziţia a treia s-a plasat candidatul Valerii Ianioglo care a acumulat 7,96% din voturi (5.080 voturi).

Potrivit aceloraşi date, fostul başcan al Autonomiei Dmitrii Kroitor a fost susţinut de 6,20% din alegători (3.956 voturi), pentru candidatura lui Oleg Garizan au votat 5,11% din alegători (3.257 voturi), pentru Ruslan Garbalî au votat 4,98% (3.175 voturi), iar pentru Alexandr Stoianoglo – 4,97% (3.172 voturi), afirmă Gagauzinfo.

Ceilalţi candidaţi au acumulat sub un procent din voturile alegătorilor. Astfel, Leonid Dobrov a acumulat 0,40% din voturi (242 voturi), Serghei Cernev – 0,19% (120 voturi) şi Ilia Anastasov – 0,13% (84 de voturi).