Leonardo Badea a fost reales pentru un al doilea mandat în fruntea ASF UPDATE

Leonardo Badea, actualul preşedinte al ASF a fost votat, marţi, în şedinţa comună a comisiilor reunite pentru buget şi politică economică pentru un al doilea mandat la şefia instituţiei.

13 nov. 2018, 06:16
Leonardo Badea a fost reales pentru un al doilea mandat în fruntea ASF UPDATE

UPDATE: Membrii comisiilor pentru buget și politică economică ale Camerei Deputaților și Senatului i-au audiat pe cei 32 de candidații care si-au depus candidatura pentru ocuparea unor funcții în cadrul Consiliului ASF. În urma votului, susținerea PSD-ALDE merge către Leonardo Badea, actual președinte al ASF.

Leonado Badea a fost ales cu 39 de voturi pentru, 19 împotriva și o abținere. Votul din comisie este consultativ, decizia finală aparținând plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bãnci, Constantin Budăi, a declarat, la începutul audierilor, că din cei 34 de candiadați, 2 s-au retras în scris candidatura, respectiv Mititelu Sorin și Rangu Călin.

UPDATE: Vicepremierul Viorel Ştefan, candidat pentru preşedinţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat marţi, în cadrul audierilor din Parlament, că România se bucură de interes din partea investitorilor, dar pieţele financiare non-bancare au un grad scăzut de dezvoltare, ceea ce are un efect de descurajare a acestora.

„În condiţiile în care România este o destinaţie astăzi atractivă pentru investiţii, în ciuda acestui fapt, pieţele financiare non-bancare sunt în suferinţă. Situaţia este paradoxală, avem ofertă investiţională, ne bucurăm de interes din partea investitorilor, dar pieţele financiare non-bancare au un grad scăzut de dezvoltare, ceea ce are un efect de descurajare a investitorilor. Este evident că acest lucru este cauzat de problemele structurale ale pieţelor. Din fericire, corecţiile necesare stau şi în puterea ASF, care poate juca un rol activ în acest proces. De aceea, astăzi, este necesară o reaşezare a strategiei ASF pe noi coordonate. După eforturi susţinute depuse de ASF în materie de reglementare şi supraveghere a pieţelor, eu cred că este momentul unei refocalizări a activităţii către implementarea de politici care să susţină în principal dezvoltarea acestor pieţe. (…) Este necesară doar o schimbare a filosofiei instituţionale. Politicile de dezvoltare trebuie să prevaleze în faţa reglementării”, a spus Ştefan la audierile din comisiile de specialitate.

El a adăugat că ASF trebuie să facă saltul de la simpla reglementare şi supraveghere la dezvoltarea reglementată a pieţelor.

„În ultimul timp, ASF a dezvoltat un volum impresionant de legislaţie secundară, menită să completeze legislaţia primară, care reglementează activitatea celor trei pieţe. Având în vedere obiectivul strategic de dezvoltare a pieţelor, este momentul revizuirii acestei legislaţii în întregime. Este nevoie de o legislaţie mai suplă, mai puţin redundantă şi care să elimine zonele de suprareglementare”, a menţionat el.

Viorel Ştefan a afirmat că în România lipseşte legea plăţii pensiilor private.

„Astăzi, când vorbim, ne dorim să avem un sistem de pensii private, dar cei care îşi asumă acest sistem nu au o lege pe baza căreia să plătească pensii private. Este obligat să plătească într-o singură tranşă sau eşalonat în maxim 5 ani, ceea ce de fapt este o chestie care trebuie corectată”, a susţinut el.

ŞTIRE INIŢIALĂ:

Comisiile pentru buget şi cele economice îi audiază pe candidaţii propuşi de partide pentru a ocupa cele nouă posturi din conducerea ASF.

Candidaţii sunt: Leonardo Badea, Andrei Micu, Adrian Simionescu, Viorel Ştefan, Radu Toia, Mircea Ursache, Marius Sorin Bota, Elena Dascălu, Ştefan Armeanu, Cătălin Mancaş, Gheorghe Marcu, Andrei Răzvan Micu, Adrian Mitroi, Mircea Oancea, Cristian Roşu, Claudia Sava, Laura Socol, Andrei Stamatian, Marius Vorniceanu, Ovidiu Wlassopol, Laurenţiu Baranga, Ştefan Belloiu, Joszef Birtalan, Florin Bolchiş, Gheorghe Coca Constantinescu, Vincenţiu Constantinoiu, Gabriela Crăciunică, Ion Giurescu, Gabriel Grădinescu, Alin Iacob, Alexandru Isar, Camelia Diab.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi – preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepreşedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi. Aceştia au fost numiţi pentru un mandat de 5 ani, începând cu data de 5 noiembrie 2013.

Printre cei care şi-au depus candidaturile pentru şefia ASF se numără actualul preşedinte al Autorităţii, Leonardo Badea, şi vicepremierul Viorel Ştefan.

Vicepremierul Viorel Ştefan anunţa, în urmă cu două săptămâni, că şi-a depus candidatura pentru această funcţie. El preciza că, dacă nu va fi numit preşedinte al ASF, rămâne parlamentar.

Săptămâna trecută, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preciza, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că personal îl susţine pe Viorel Ştefan pentru această funcţie, dar că membrii CExN i-au atras atenţia că lui Leonardo Badea i s-a promis susţinere la ASF şi după interimat.

„Lui Leo Badea i s-a cerut anul trecut să îşi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte la ASF, renunţând la mandatul de parlamentar, dându-i-se asigurări că va fi susţinut şi pe următorul mandat, şi colegii au spus că nu ar fi deloc corect faţă de domnul Badea ca, după ce a fost asigurat de partid că după acel sfârşit de mandat va fi susţinut în continuare, acum să nu mai fie susţinut”, spunea atunci Dragnea.