Canicula actuală din Europa – un nou semn al încălzii globale, susţin oamenii de ştiinţă

Valul de căldură cu care se confruntă Europa este "un semn lipsit de ambiguitate" al schimbării climatice, potrivit unui studiu citat de AFP. Studiul nu pune însă canicula doar pe seama încălzirii globale.

RomaniaTV.net
27 iul. 2018, 16:24
Canicula actuală din Europa – un nou semn al încălzii globale, susţin oamenii de ştiinţă

De la începutul valului de căldură care afectează întreagă emisfera nordică de câteva săptămâni, oamenii de ştiinţă subliniază că acesta este compatibil cu tendinţele anunţate de modele climatice.

Însă, la modul general, cercetătorii sunt reticenţi în a atribui doar dereglării climatice producerea unui eveniment meteorologic extrem, indiferent care ar fi el.

Totuşi, tot mai multe cercetări sunt efectuate pentru a determina a posteriori dacă este posibil ca un eveniment să nu se fi produs în absenţa schimbării climatice provocate de activităţile umane.

Cercetătorii din reţeaua World Weather Attribution (WWA) au decis să se mişte mai repede şi să nu aştepte sfârşitul valului de caniculă pentru a-şi face calculele, subliniind, de altfel, caracterul „preliminar” al rezultatelor lor.

Ei au comparat cele trei zile consecutive cele mai calde ale valului actual de caniculă măsurate în şapte staţii meteorologice din şase ţări (Finlanda, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia şi Suedia) cu cele trei zile consecutive cele mai calde înregistrate în fiecare an de aceleaşi staţii care colectează date de la începutul secolului al XX-lea.

Folosind tot modele climatice, ei au ajuns la concluzia că valul de căldură actuală este „mai probabil” din cauza încălzirii globale.

„Semnul schimbării climatice este lipsit de ambiguitate”, se subliniază în comunicatul WWA. Cercetătorii diferenţiază însă între diverse regiuni.

Pentru Olanda, Danemarca şi Irlanda, ei estimează că schimbarea climatică „a mărit de mai mult de două ori probabilitatea valului de căldură actual”, subliniază Geert Jan van Oldenborgh, cercetător la Institutul meteorologic olandez KNMI.

În schimb, pentru cele patru staţii situate mai la nord, datele le permit doar să ajungă la concluzia că schimbarea climatică a crescut probabilitatea căldurii actuale, fără a putea însă să cuantifice această probabilitate.

„Pentru staţia din nordul extrem, de pe cercul arctic, valul de căldură actual este pur şi simplu extraordinar, fără precedent în datele istorice”, a observat Geert Jan van Oldenborgh.

Chiar dacă se declară încrezători în fiabilitatea concluziilor lor, oamenii de ştiinţă subliniază că această analiză este „preliminară”, bazată parţial pe previziuni de temperatură pentru zilele următoare şi că un studiu complet „nu va putea fi realizat decât la finalul verii”.