Caniculă în România. Temperaturile resimţite au ajuns la 40 de grade Celsius

14 iunie a fost cea mai călduroasă zi din an de până acum. Sunt peste 40 de grade Celsius resimţite în mai multe zone din ţără şi aproape că nu se poate respira. Zeci de persoane au leşinat numai în Capitală.

RomaniaTV.net
14 iun. 2015, 13:20

Canicula a pus stăpânire pe România. La ora 16.00 se înregistrau 35 de grade Celsius la Calafat şi în Bucureşti, la staţia Filaret. Însă temperatura resimţită este mult mai mare: 40 de grade.

Sunt 34 de grade Celsius la Sannicolau Mare, Timişoara, Bechet, Drobeta Turnu Severin, Turnu Magurele, Roşiori de Vede, Zimnicea, Giurgiu, Olteniţa, Slobozia, dar şi la Bucureşti la staţia Băneasa. La staţia Afumaţi se înregistrează 33 de grade Celsius. 

Vremea este mult mai plăcută la mare. Pe litoral se înregistrează 24 de grade la Mangalia şi 25 la Constanţa. Temperatura resimţită la ora 16.00 este ceva mai mare: 33 de grade Celsius. 

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) a înregistrat de sâmbătă, de la ora 8,00, până duminică, la ora 14,00, un număr de 1.672 de solicitări, dintre acestea 936 reprezentând urgențe de cod roșu și cod galben, a declarat, pentru AGERPRES, managerul instituției, Alis Grasu.

Meteorologii au emis o nouă informare de caniculă pentru toată ţara, valabilă începând de duminică de la prânz până marţi, la ora 23. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade Celsius, izolat chiar 37 de grade în Lunca Dunării, iar indicele de disconfort termic (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Duminică 14 iunie, vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară în zonele de câmpie, iar luni 15 iunie, canicula va persista în Câmpia Română, Podişul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade Celsius, izolat chiar 37 de grade în Lunca Dunării, iar indicele de disconfort termic (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Începând cu seara zilei de duminică 14 iunie, până la sfârşitul zilei de marţi 16 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta în zonele montane şi submontane, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mai restrânse în rest. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor avea trecător aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp, cu precădere în zonele de munte. Pe arii restrânse va cădea grindină.