Cum te păcălesc comercianţii în pieţe: Minciuna „Roşii româneşti”, „Cireşe de Giurgiu”, „Căpşuni de Călăraşi”

Pieţele sunt pline de fructe şi legume de sezon. Pe tarabe, comercianţii au înălţat mormane de căpşuni, cireşe, castraveţi, roşii, ridichi şi se jură pe toţi sfinţii că sunt "de-ale noastre", din grădinile proprii. Mulţi clienţi scot banii fără să stea prea mult pe gânduri, crezând că au cumpărat produse autohtone. Puţini pun la îndoială cuvântul tarabagiilor şi îşi dau seama că le "vând" gogoşi despre legume şi fructe româneşti, când tot ce este expus este din import.

21 mai 2014, 09:21
Cum te păcălesc comercianţii în pieţe: Minciuna „Roşii româneşti”, „Cireşe de Giurgiu”, „Căpşuni de Călăraşi”

„Roşii româneşti”, „Cireşe de Giurgiu”, „Căpşuni de Călăraşi”, numai asta poţi să citeşti dintr-o parte într-alta a pieţelor în această perioadă, scrie cugetliber.ro. În realitate, toate produsele sunt luate de la angro-uri şi nu au văzut niciodată pământul românesc. Comercianţii îşi fac reclamă mincinoasă şi îşi îmbie clienţii cu zâmbetul pe buze şi, în cazul în care insişti cu întrebarea dacă „Sigur sunt de la noi cireşele?”, îţi mai bat şi obrazul, că nu-i crezi.

Citeşte şi Fructele de sezon se strică pe tarabe. Sute de kilograme de cireşe şi căpşune ajung la gunoi VIDEO

„Nici nu mai ştii ce cumperi! Îţi spun că roşiile, cireşele sunt de la noi din ţară, de parcă noi nu am trăi aici şi nu vedem că ele încă nu s-au copt. De ce ne mint nu înţeleg, că, vrei nu vrei, tot cumperi, măcar de poftă. Poate sunt câţiva clienţi mai pretenţioşi, dar atunci când vii cu copilul şi vede căpşunile şi cireşele şi îţi cere, cumperi, nu ai ce să faci!”, a spus indignată o doamnă. Adevărul este că mulţi clienţi ar prefera să cumpere produse româneşti, unii pe considerentul că sunt mai gustoase, alţii pentru a le oferi un sprijin şi a încuraja agricultorii. „Eu nu iau astfel de trufandale până nu este sezonul lor şi la noi. Este clar că tot ce apare înainte este din import. Îi îmbogăţim pe alţii şi când ies fructele şi legumele noastre preţurile scad”, a declarat un domn.

Citeşte şi Legume şi fructe recomandate diabeticilor

OPC-ul nu are ac de cojocul lor

OPC-ul confirmă că există astfel de cazuri în care comercianţii îşi înşeală clienţii minţind fără nicio jenă. Cu toate acestea, nu pot lua măsuri împotriva acestor practici. „Este greu de depistat un astfel de comerciant. Ei îşi obţin certificatele de producător de la consiliile locale şi reprezentanţii primăriei trebuie să verifice dacă ei într-adevăr cultivă”, a declarat comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Mihai Perifan.