Captură uriaşă de ţigări trecută peste Prut. Vezi ce metode ingenioase aveau contrabandiştii

Procurorii DIICOT Iași au reținut șapte persoane acuzate că fac parte dintr-o rețea care aducea din Republica Moldova țigări de contrabandă, coletele fiind trecute peste râul Prut cu ajutorul unor frânghii și lansete, iar oameni pe biciclete erau folosiți ca "antemergători".

08 dec. 2016, 11:14
Captură uriaşă de ţigări trecută peste Prut. Vezi ce metode ingenioase aveau contrabandiştii

Şapte bărbaţi au fost reţinuţi pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă în formă continuată.

Procurorii susțin că, începând cu anul 2016, cetățeanul român Florin C., zis „Vulpea”, a inițiat și constituit împreună cu Lucian Morariu, zis „Goe”, Vasilică I. și Ivan P., un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, și care a avut ca scop desfășurarea de operațiuni ilicite de introducere în România și de colectare, deținere, transport, preluare, depozitare, desfacere și vânzare de țigări de proveniență Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

Pentru activitatea de trecere efectivă peste frontieră a țigărilor de contrabandă, transportul și depozitarea pe raza localităților adiacente frontierei de stat (Ungheni, Bosia și Golăiești), au fost recrutate și au aderat la grupare alte 21 de persoane, cetățeni români și moldoveni.

Doi dintre membrii grupării, Florin C. și Lucian Morariu, se ocupau, pe teritoriul României, de organizarea trecerii țigărilor din Republica Moldova peste graniță, în zona de frontieră cuprinsă între localitățile Bosia și Ungheni și transportul acestora spre municipiul Iași. Cei doi țineau legătura permanent cu cetățeanul moldovean Ivan P., care achiziționa țigaretele de pe teritoriul Republicii Moldova, organiza, coordona și participa efectiv la transportul și trecerea acestora peste râul Prut.

Membrii grupării introduceau țigaretele în România, peste râul Prut, cu ajutorul unor lansete și a unor frânghii, iar uneori erau trecute înot, în ciuda temperaturilor scăzute. De asemenea, aceștia preluau și transportau coletele cu țigarete de la malul râului Prut fie în spate, fie cu atelaje hipo, până la locurile de depozitare din localitățile Bosia, Ungheni și Golăiești.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut că doi dintre membrii grupării asigurau transportul țigărilor de la locurile de depozitare situate în zona de frontieră spre municipiul Iași, folosind alternativ mai multe autoturisme, precum și trasee diferite pentru a nu atrage atenția.

Potrivit Agerpres, membrii grupării apelau la anumite persoane care se deplasau, în calitate de antemergători, cu autoturisme, biciclete sau mijloace de transport în comun, în fața autoturismelor în care erau transportate țigările de contrabandă, cu scopul de a sesiza și anunța prezența echipajelor de poliție sau poliție de frontieră pe traseul spre municipiul Iași.

Pentru obținerea unor venituri ilicite rapide și substanțiale, membrii grupării vindeau țigaretele unor cetățeni în vederea recomercializării.

Citeste şi: Doi vameşi sub control judiciar şi şapte persoane reţinute pentru contrabandă cu ţigări

Anchetatorii au reușit să captureze 310.000 țigarete, diferite mărci, provenite din contrabandă, în valoare de peste 105.300 lei.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la mai multe adrese de pe raza județului Iași au fost descoperite și ridicate sume de bani, cantitatea de 58.980 țigarete, de diferite mărci, în valoare totală de 26.451 lei, 15 telefoane mobile, 20 cartele SIM, un binoclu, două vâsle din material plastic, înscrisuri utile cauzei și 3 autovehicule, în valoare totală de 74.250 lei.

Cele șapte persoane reținute vor fi duse joi la Tribunalul Iași cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Vezi si: IPJ: Peste 400 de persoane cercetate, 27 de grupări destructurate, aproximativ 6.800 de percheziţii informatice