Cardurile de sănătate, instrumentele diavolului? Preoţii din Iaşi fac declaraţii uluitoare

În ultimele zile au apărut în presa din toată ţara o serie de atacuri din partea unor feţe bisericeşti împotriva cardurilor de sănătate.

30 oct. 2014, 07:30
Cardurile de sănătate, instrumentele diavolului? Preoţii din Iaşi fac declaraţii uluitoare

Mai multe maici de la mânăstirile din zona Neamţului au returnat cardurile în judeţele din care aparţin spunând, printre altele, că sunt lucruri „diavoleşti” şi invocând faptul că, scris invers, cuvântul „card” poate fi citit ca „drac”, sau că prin acest card se va impune donarea organelor, un mare păcat.

Citeşte şi: SCANDAL în SĂNĂTATE. Preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să REFUZE cardurile de sănătate

Preoţii ieşeni se delimitează însă de persoanele care aparţin de aceeaşi mitropolie cu ei.

„Sunt instrumente care ne uşurează nouă şi doctorilor munca, dar nişte maici sălbatice, analfabete, vai de capul lor, care au auzit şi ele de cardul de sănătate, nu au ce să spună”, a precizat pentru „Ziarul de Iaşipreotul Dosoftei de la Mânăstirea Cetăţuia.

Citeşte şi: Ai primit CARDUL DE SĂNĂTATE? Ce trebuie să faci cu el

Aces­ta a adăugat că oamenii din biserică ar trebui să rămână as­cultători Patriarhiei.

„Nu trebuie să fim îndărătnici, ce dovedim cu asta? Dacă nişte măi­cuţe, de capul lor, şi-au dat cu pă­rerea… Trebuie să fim ascul­tă­tori: dacă se greşeşte, cei care ne conduc vor răspunde. Nu tot ce e în haină neagră trebuie să aibă un punct de vedere. Păi pe ei îi întreabă oamenii şi televiziunea ce e cu cardurile de sănătate, dar ei nu ştiu să citească”, a conchis părintele.

O altă opinie împărţită de majoritatea preoţilor de la mănăstirile şi bisericile din judeţ spune că o astfel de gândire în care sunt invocate carduri şi paşapoarte nu face decât să întărească o opinie care spune să Biserica este blocată în Evul Mediu.

„Sunt stocate nişte date, atâta tot. Contribuabilul va şti cât a plătit, se va evita frauda şi se va impune corectitudinea. Eu nu cred că este fundament pentru astfel de afirmaţii. Eu cred în diavol şi în puterea lui, dar nu lucrează prin documente de genul acesta. Mai degrabă 666 au pe frunte beţivii şi desfrânaţii”, a pre­cizat preotul Ilie Bâia, din Lun­gani.

Preotul Merticariu, de la Bise­rica Banu de pe strada Lăpu­ş­neanu, crede că acesta este un fe­nomen des întâlnit.

„În general, îndoielnicii şi în credinţă şi în ştiinţă creează tot felul de iluzii, deziluzii şi aluzii”, crede acesta. Referitor direct la cardurile de sănătate, inclusiv la faptul că, scrise invers, reiese cuvântul „drac”, preotul consideră că nu există niciun fel de conotaţie religioasă, pozitivă sau negativă. „Este vorba de o evidenţă computerizată, şi nu cred că influ­en­ţează viaţa sau credinţa cuiva. Este varianta de ultimă oră a progresului în care ne aflăm, şi Dum­nezeu este al progresului, nu al regresului. Am ajuns la epoca în care dacă merge cineva din Po­creaca în America are menţionată pe card starea de sănătate, şi asta cred că e un lucru bun”, a de­clarat preotul Merticariu.