Care este cea mai ieftină variantă de încălzire a casei: lemne, gaz sau RADET

Deşi suntem abia în luna septembrie, populaţia a început aprovizionarea cu combustibil sau lemne de foc, în funcţie de sistemul de încălzire pe care îl folosesc. Piaţa abundă în oferte dintre cele mai diverse, având în vedere că oamenii au început să renunţe la sobele pe lemne şi să se îndrepte către opţiuni mult mai confortabile, precum centrale pe gaze sau combustibili ecologici.

23 sept. 2014, 07:20
Care este cea mai ieftină variantă de încălzire a casei: lemne, gaz sau RADET

De la an la an, constănţenii îşi schimbă opţiunile în ceea ce priveşte sistemul de încălzire a locuinţelor, scrie cugetliber.ro. Astfel, dacă în alţi ani piaţa lemnelor de foc era o afacere profitabilă, comercianţii de lemne susţin că „pierd teren” în faţa centralelor pe gaze sau combustibililor ecologici.

Citeşte şi Ai probleme cu CENTRALA TERMICĂ? Cât te costă să îţi cumperi una nouă. Comercianţii au şi o veste bună

Pentru a se menţine pe linia de plutire, aceştia includ în preţ tăierea şi transportul la domiciliu al lemnelor. „Preţul de anul acesta este de 280 de lei pe metrul cub de lemn, cu transportul inclus. Lemnele sunt aduse din Moldova şi sunt numai esenţe tari. Din păcate pentru noi, afacerea merge din ce în ce mai prost, având în vedere că se cumpără doar 3 luni pe an, adică din august până în octombrie. În restul timpului batem pasul pe loc şi uneori ieşim în pierdere. Oamenii caută confortul, nu le mai convine să stea cu sobe pe lemne şi să cureţe cenuşa, să care lemnele. Preferă să apese pe un buton la centrală şi să aibă căldură la ce oră doresc”, a declarat George Cumitu, un comerciant de lemne. 

Ofertele Direcţiei Silvice

Cât priveşte ofertele puse la bătaie de Direcţia Silvică Constanţa, acestea variază de la 40 la 180 de lei pe metrul cub de lemn. „Avem la dispoziţie 60.000 de metri cubi de lemne disponibili pentru acest an. Doar 30.000 de metri de masă lemnoasă, însă, vor fi valorificaţi pentru vânzarea către populaţie. Esenţele disponibile sunt salcâm, frasin, cărpeniţă, mojdrean, salcie. Preţurile pentru salcie şi plop sunt de 50 de lei pe metru, pentru salcâm între 140 şi 160, iar pentru speciile valoroase 180 de lei”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Constanţa, ing. Ion Bogdan.

Citeşte şi  RADET va încărca instalaţiile de alimentare cu energie termică începând de joia viitoare

Alternative la încălzirea locuinţelor

„Trendul” la încălzirea locuinţelor este dat, în ultimii ani, şi de apariţia pe piaţă a combus-tibililor ecologici şi a centralelor pe gaze, din ce în ce mai utilizate şi de constănţeni. Un exemplu pentru cei care renunţă la încălzirea în sistem centralizat a RADET este centrala care utilizează combustibili solizi mărunţiţi proveniţi din surse de energie regenerabile, precum peleţii. „Acest tip de centrală asigură economisiri considerabile ce pot atinge 80% faţă de combustibilii clasici. Poate fi utilizat în toate sectoarele: agricol, industrial, civil. Se pot utiliza şi combustibili precum gazul metan, motorina, GPL, după instalarea unui arzător adecvat”, ne-a explicat un producător. Costul unui sac de 15 kg de peleţi este de 18 lei, iar unii producători oferă clienţilor chiar câţiva saci pentru probă.

Sistemul centralizat 

Deşi costul branşamentului la gaze este unul foarte ridicat, acesta ajungând chiar şi până la 10.000 lei pentru o singură centrală, sunt tot mai mulţi constănţeni care renunţă la sistemul centralizat de încălzire, din cauza costurilor ridicate. „Eu am stat cu chirie într-un apartament de 68 de metri pătraţi şi am plătit 750 de lei la căldură. M-am mutat într-un apartament de 70 de metri pătraţi cu centrală pe gaze şi plătesc 250 – 300 lei maxim la căldură. Chiar dacă e mai scump şi faci un efort să îşi pui centrală, tot îţi scoţi investiţia, în timp”, a spus o doamnă.