Ţările cu cele mai bune condiţii de muncă. Salarii mari, contribuţii mici la asigurări sociale

Irlanda oferă cele mai bune condiţii de muncă din lume, potrivit unui clasament realizat de agenţia Bloomberg. Următoarele ţări unde care oferă condiţii bune pentru muncă sunt Franţa, Islanda, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, SUA, Noua Zeelandă Marea Britanie şi Israel.

22 iul. 2013, 08:32
Ţările cu cele mai bune condiţii de muncă. Salarii mari, contribuţii mici la asigurări sociale

Agenţia Bloomberg a realizat un „ranking” privind care sunt cele mai bune ţări pentru a munci, altfel spus, ţările care oferă cele mai bune condiţii pentru activitatea muncii, luându-se în calcul compensaţiile acordate în caz de concediere, cele mai mari salarii, precum şi unde sunt cele mai mici asigurări sociale.

Ţara plasată în fruntea listei, care în 2010 a fost salvată de la recesiune de o intervenţie a Uniunii Europene şi a FMI, este Irlanda, ilustrând astfel decalajul care există între economia reală şi cifrele macroeconomice.

A doua ţară cu cele mai bune condiţii de muncă este Franţa, urmată pe trei de Islanda şi în continuare de Danemarca, Luxemburg, Norvegia, SUA, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Israel.

Pentru a realiza acest clasament, agenţia Bloomberg a ţinut cont de compensaţiile de concediere (pe primul loc se află Islanda), plata asigurărilor sociale (prima este Elveţia, cu 1,345 de dolari anual pentru un salariu mediu) sau de alţi factori, precum productivitatea (cu SUA în fruntea clasamentului). În privinţa nivelului salarial al angajaţilor, pe primul loc se află Danemarca, cu circa 80.000 de dolari pe an.

Lista a fost elaborată pe baza informaţiilor furnizate, între alte instituţii, de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi Fondul Monetar Internaţional. Datele au fost actualizate la începutul lunii mai.