Cargobot cu 108 migranţi salvaţi din largul Libiei a primit autorizaţie de acostare în portul sicilian Pozzallo

Cargobot danez cu 108 migranţi la bord, salvaţi în largul Libiei, autorizat să acosteze în portul sicilian Pozzallo; incertitudine cu privire la soarta altor 234 de pe Lifeline.

26 iun. 2018, 09:44
Cargobot cu 108 migranţi salvaţi din largul Libiei a primit autorizaţie de acostare în portul sicilian Pozzallo

Un cargobot danez cu 108 migranţi la bord, salvaţi vineri în largul Libiei, a fost autorizat, în noaptea de luni spre marţi, să acosteze în Sicilia, însă incertitudinea domea în continuare cu privire la soarta altor 234 de migranţi, aflaţi la bordul Lifeline, o navă închiriată de un ONG, relatează AFP.

Nava Lifeline, închiriată de ONG-ul german cu acelaşi nume, rămâne blocată pe mare, după ce ministrul italian de Interne Matteo Salvini şi-a confirmat luni linia dură faţă de ONG-uri care sar în ajutorul migranţilor. Cargobotul danez Alexander Maersk a intrat în noaptea de luni spre marţi la Pozzallo, după ce a aşteptat în faţa portului din sudul Siciliei. El şi-a schimbat ruta vineri dimineaţa, pentru a salva migranţi în largul Libiei. Într-o conferinţă de presă, la întoarcerea dintr-o vizită în Libia, Salvini a repetat că Lifeline şi cei 234 de migranţi care se află la bordul navei nu vor fi autorizaţi să acosteze în Italia, informează news.ro

Preşedintele naţionalist al Adunării din Corsica Jean-Guy Talamoni s-a declarat luni ”dispus să ofere ajutor” migranţilor de pe Lifeline. Însă el a adăugat, la postul de radio France Inter, că ”juridic, este necesar, evident, acordul statului (francez) pentru ca lucrurile să se facă”.

Salvini, care duce un război împotriva ONG-urilor care ajută imigranţi în largul coastelor libiene – a apreciat luni că ele sunt ”în mod conştient sau inconştient complice” ale traficanţilor de fiinţe umane în Libia şi că nu este, aşadar, de dorit, consideră el, ca ele să-şi continue să operaţiunile pe Marea Mediterană, potrivit news.ro

Alte două nave umanitare, Aquarius, închiriată de ONG-urile franceze SOS Méditerranée şi Médecins sans frontières (MSF), dar şi Open Arms, închiriată de ONG-ul spaniol Pro Activa, se aflau luni în largul Libiei, însă fără posibilitatea să intervină, în lipsa unei solicitări în acest sens din partea Pazei de Coastă libiene. Paza de Coastă libiană este cea care controlează operaţiunile de salvare în largul Libiei, după ce autorităţile maritime italiene, care au asigurat până în weekend coordonarea principală a acestor salvări, i-au cedat această responsabilitate.