Carles Puigdemont aşteaptă verdictul unui tribunal belgian la cererea de extrădare formulată împotriva lui de Madrid

Un tribunal belgian examinează, vineri, posibilitatea de a-l trimite pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont înapoi în Spania, pentru a fi judecat sub acuzaţiile de rebeliune şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice pentru organizarea referendumului.

17 nov. 2017, 09:49
Carles Puigdemont aşteaptă verdictul unui tribunal belgian la cererea de extrădare formulată împotriva lui de Madrid

Echipa juridică a lui Puigdemont va susţine că fostul şef al executivului regional şi alţi patru aliaţi ai săi sunt persecutaţi pentru opiniile lor politice, iar extrădarea nu ar trebui să fie permisă.

Potrivit unor surse judiciare citate de presa belgiană, procuratura din Belgia a făcut deja investigaţii cu privire la condiţiile de detenţie pe care le-ar întâmpina Puigdemont în cazul extrădării. Spania ar fi oferit asigurări cu privire la această situaţie, oferind detalii despre o închisoare din Madrid, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Liderul catalan Carles Puigdemont are o ALTĂ SOLUŢIE pentru Catalonia

„Îi vom cere judecătorului belgian să respecte drepturile fundamentale în cadrul Uniunii Europene. Actul de organizare a unui referendum nu este o chestiune de drept penal. Este vizată în mod evident o opinie politică, precum şi punerea în aplicare paşnică şi democratică a unor evenimente legate de această opinie”, a declarat Michele Hirsch, avocat pentru doi dintre foştii miniştri ai guvernului Cataloniei.