Carlos „Şacalul” a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pentru atentatul din 1974

Justiția franceză l-a condamnat marți la închisoare pe viață pe Carlos 'Șacalul', personaj emblematic al terorismului în anii 1970-1980, pentru un atentat comis la Paris în 1974, soldat cu doi morți și 34 de răniți.

28 mart. 2017, 14:13
Carlos „Şacalul” a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pentru atentatul din 1974

Completul de judecată a dat curs solicitării procurorilor de a-i aplica cea mai severă pedeapsă din dreptul francez venezueleanului acum în vârstă de 67 de ani, pe numele său real Ilich Ramirez Sanchez, care a mai fost condamnat de două ori la detenție pe viață și se află după gratii în Franța din 1994.

De la martori care nu-și mai aduc aminte până la victime decedate și experți schimbați, procesul a demonstrat dificultatea de a judeca un caz cu o asemenea vechime. Acuzatul însuși a denunțat marți în deschiderea ședinței „absurditatea unui proces judecat la 43 de ani după fapte” și a dat asigurări că va face apel dacă va fi condamnat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Carlos Şacalul se declară revoluţionar profesionist

„Toate elementele duc către el. Nu dispun de probe ADN, amprente digitale sau videosupraveghere. Dar rațiunea permite depășirea îndoielii rezonabile. Am convingerea că Ilich Ramirez Sanchez este autorul atentatului”, a declarat procurorul Remi Crosson du Cormier.

Atentatul cu grenadă de la 15 septembrie 1974 dintr-o galerie comercială din cartierul parizian Saint Germain este cel mai vechi pe care i-l atribuie lui Carlos justiția franceză. ‘Șacalul’, care în 1970 s-a alăturat mișcării Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, a revendicat în numele organizației sale 1.500 de morți și 80 în nume propriu.