Carmen Dan, atac la adresa lui Klaus Iohannis: acuzaţii dure la adresa preşedintelui

Ministrul de Interne, Carmen Dan, susține că președintele Klaus Iohannis s-a antepronunțat pe subiectul violențelor din 10 august, a dat ordine, iar apoi nu a mai solicitat nicio informație pentru a-și face o imagine completă.

RomaniaTV.net
26 sept. 2018, 19:00
Carmen Dan, atac la adresa lui Klaus Iohannis: acuzaţii dure la adresa preşedintelui

„Există această suspiciune, dar eu o înțeleg într-o altă notă. Din gura președintelui sună de parcă acei agitatori au fost trimiși din partea Jandarmeriei, ceea ce este este exclus. Eu nu pot să concep că cineva dintr-o structură de asigurare a ordinii publice ar putea să conceapă un astfel de plan diabolic, fără să spună nimănui și să-l pună în aplicare. 

Președintele s-a antepronunțat, este evident. Ulterior, nu a avut niciun fel de interes să solicite informații, pentru că are dreptul să facă acest lucru și așa putea să își facă o imagine completă. A ieșit în seara aceea și i-a cerut procurorului general să se autosesizeze și procurorul general chiar asta a și făcut”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul de Interne Carmen Dan a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, că au existat „imagini cu bătăi” sau intervenţii în forţă ale forţelor de ordine şi în alte ţări, însă este pentru prima dată când există o dezbatere la nivel european pe această temă, ea acuzând că răul „pleacă tot de la noi”. De asemenea, ea l-a criticat pe liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, susţinând că ar fi fost interesată ca acesta să comenteze şi poziţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut Parchetului să ancheteze violenţele din 10 august.

„Am intrat într-o luptă contracronometru. Din păcate, realitatea în care trăim nu prea mai are legătură cu normalitatea sau cu firescul. Pentru mine a fost evident că sunt discursuri care, indiferent de argumente, or să răzbată în plan public, iată, şi la nivel european. Imagini cu bătăi sau cu intervenţii în forţă ale forţelor de ordine am văzut şi în alte state europene. Violenţa nu e niciodată o soluţie, diferenţa însă o dă faptul că este pentru prima dată când am văzut că există interes şi că există o nevoie de a comenta aceste imagini la nivel european”, a declarat Carmen Dan.

În acest context, ministrul de Interne a acuzat că există politicieni şi vectori de imagine care transmit la nivel european informaţii ce fac rău României. 

„Spun că rău pleacă tot de la noi, exact această imagine prin care poziţionarea unor politcieni români este preluată şi nu există nevoia de a cunoaşte realitatea sau de a obţine informaţiile cât mai mult în aşa fel încât imaginea expusă public să fie una corectă. Vorbim de vectori, fie că sunt vectori de imagine, fie că sunt în plan intern sau european şi eu cred că este corect ca poziţionarea unor personalităţi cu reprezentare europeană să fie una corectă”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan l-a criticat pe liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, susţinând că ar fi fost interesată ca acesta să comenteze şi poziţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut Parchetului să ancheteze violenţele din 10 august. 

„Ar fi fost interesant dacă domnul Weber a fi comentat şi dacă e normal ca un preşedinte de stat să solicite Parchetului General să facă anchete şi să cerceteze violenţele pe care le-au săvârşit forţele de ordine”, a adăugat ministrul Carmen Dan. 

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întâlnirea avută marţi cu premierul Viorica Dăncilă, că este extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. „Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, este mesajul lui Manfred Weber, după întrevederea cu premierul român.

„Ţara face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile împotriva abuzurilor din partea statului. De aceea, cerem de urgenţă Guvernului român să se oprească. Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom negocia niciodată în ceea ce priveşte statul de drept”, afirmă liderul grupului PPE, Manfred Weber, într-o declaraţie video postată pe contul său de Twiter.

Carmen Dan, despre ancheta Parchetului privind violenţele din 10 august: Nu a fost niciun moment în care să ezit să punem la dispoziţie ceea ce s-a solicitat. Este firesc să existe documente clasificate

 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, susţine că nu a ezitat, ca ministru, să pună la dispoziţia Parchetului General ceea ce a solicitat în dosarul privind violenţele din 10 august, afirmând că încă de a doua zi a pus la dispoziţia procurorilor 15 ofiţeri de poliţie judiciară care să lucreze la dosarul în care sunt anchetate evenimentele din Piaţa Victoriei. Legat de documentele clasificate invocate de către procurorul general Augustin Lazăr, Carmen Dan a spus că este foarte firesc să existe documente clasificate atunci când aceste documente privesc organziarea şi planificarea unor misiuni.

„Din momentul în care s-au solicitat documente, informaţii, persoane din cadrul ministerului care să se ducă la audieri, nu a fost niciun moment în care să ezit ca ministru să punem la dispoziţie ceea ce s-a solicitat. Luni, după proteste, Parchetul General a solciitat să punem la dispoziţie 15 ofiţeri de poliţie judiciară care să lucreze în dosarul deschis acolo şi de a doua zi aceşti poliţişti, 15, au fost delegaţi să lucreze în dosar la dispoziţia Parchetului General”, a declarat Carmen Dan, miercuri seară, la Antena 3.

MInistrul de Interne a justificat şi clasificarea unor documente privind acţiunea Jandarmeriei, ea susţinând că este vorba despre un lucru normal, care se întâmplă şi în alte state europene.

„Ulterior, (…) a ieşit procurorul general şi a menţionat că procurorii îşi desfăşoară cu greu activitatea pentru că documentele puse la dispoziţie de către minister sunt documente clasificate. Este o componentă normală, firească, a unei structuri militare, care e foarte firesc să aibă documente clasificate atunci când aceste documente privesc organziarea şi planificarea unor misiuni” a spus Carmen Dan, adăugând că aceste lucruri se întâmplă în orice stat european.

Procurorul general declara la începutul acestei luni că majoritatea documentelor care constituie probe la dosarul privind violenţele din Piaţa Victoriei sunt clasificate, fapt ce „atrage o anumită dificultate în evaluarea lor”.

Săptămâna trecută, procurorul general spunea că documentele solicitate în ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei nu au fost încă desecretizate şi că procurorii continuă să solicite şi alte acte şi aşteaptă declasificarea acestora.