Carmen Dan, către Iohannis: Ar trebui să înţeleagă că nu este guvernul lui. România nu este o republică prezidenţială

Ministrul de Interne, Carmen Dan, anunţă la România TV că Executivul se află într-un blocaj din cauza preşedintelui Iohannis, care refuză propunerile premierului Dăncilă.

RomaniaTV.net
09 dec. 2018, 17:38
Carmen Dan, către Iohannis: Ar trebui să înţeleagă că nu este guvernul lui. România nu este o republică prezidenţială

„La ora actuala guvenrul se afla intr-un blocaj. Lucrul nu se intampla din cauza guvernului. Sunt doua portofolii extrem de importante care nu mai au titulari. Au plecat prin demisie. Ne confruntam cu un refuz nejustificat al presedintelui. Constitutia, dar si legea de organizare a guvernului, spun clar in ce conditii inceteaza functia de ministru. Atat ministrul Transporturilor, cat si al Dezvoltarii si-au depus demisiile. Este un fapt ca premierul a luat act si le-a inaintat la Cotroceni, a facut odata cu propunerile de inlocuire. Are obliogatia sa semneze decretele.

Toata lumea vede ca ne confruntam cu o incercare a presedintelui de a sicana. Dorinta de a gasi pretexte. Este o dovada clara de imaturitate. In al doisprezecelea ceas ar trebui sa inteleaga ca nu este guvernul lui, este un guvern care isi doreste sa guverneze si raspunde in fata Parlamentului. Romania nu este o republica prezidentiala”, a subliniat Carmen Dan la România TV.

Asteptam decizia CCR. Este singura modalitate de a debloca lucrurile, spune ministrul de Interne, care precizează că suspendarea nu este luată în calcul. Ar ingreuna situatia actuala si cred eu ca ar pune sub semnul intrebarii multe alte lucruri importante.

Carmen Dan susţine că o suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis nu este o variantă luată în calcul de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, pentru că ar arunca ţara în haos într-un moment extrem de important.

„O suspendare a preşedintelui, pentru că eu cred că asta forţează preşedintele Iohannis, ar arunca România în haos într-un moment extrem de important şi tocmai de aceea sperăm într-o decizie a CCR. Ne dorim mai mult decât oricine altcineva ca lucrurile să intre pe făgaşul normal şi să ne putem continua activitatea ca de fiecare dată în interesul cetăţenilor”, a declarat Carmen Dan România TV.

Potrivit ministrului de Interne, suspendarea preşedintelui nu este o variantă luată în calcul de coaliţia PSD-ALDE. „Ar îngreuna (n.red.: suspendarea) şi mai mult situaţia actuală şi cred că ar pune sub semnul întrebării multe alte lucruri foarte importate pentru noi pentru perioada următoare”, a spus Dan.

Despre moţiunea de cenzură

Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu are emoții referitor la o anunțată moțiune de cenzură, precizând că guvernanții „au mai trecut prin asta”.

„Nu, nu sunt emoții din acest punct de vedere (că ar putea exista social-democrați care să susține o moțiune de cenzură -n.r.). Suntem pregătiți. Am mai trecut prin asta. Nu ne va deturna de la obiectul pe care ni l-am propus această moțiune de cenzură”, a declarat Carmen Dan, la România TV.