Carmen Dan: În patru ani vom ajunge să acoperim deficitul de personal. Internele au un deficit de 20.000 de angajaţi

Ministerul Afacerilor Interne are o strategie pe termen mediu şi lung privind rezolvarea deficitului de personal, astfel încât în patru ani acesta să fie acoperit, a declarat, joi, ministrul Carmen Dan, adăugând că speră ca la finalul anului 2019 să poată anunţa că au fost aduşi în sistem aproximativ 15.000 de angajaţi.

31 aug. 2017, 15:39
Carmen Dan: În patru ani vom ajunge să acoperim deficitul de personal. Internele au un deficit de 20.000 de angajaţi

„Avem o strategie pe termen mediu şi lung. Nu am găsit, când am venit în minister, o astfel de concepţie. Nu am găsit nici măcar o strategie în ceea ce priveşte politica de resurse umane şi iată unde am ajuns. (…) Avem o gândire în ceea ce priveşte acoperirea deficitului de personal, în aşa fel încât în patru ani să ajungem la acoperirea acestui deficit”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ministrul a adăugat că „nu trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm atunci când se întâmplă fapte, ci să le anticipăm şi să le prevenim”, spunând că speră ca la finalul lui 2019 să poată spune că au fost aduşi în sistem aproximativ 15.000 de angajaţi.

„Este nevoie de angajaţi şi îmi doresc să se întâmple cât mai repede lucrul acesta”, a subliniat ministrul.

Ministerul Afacerilor Interne are un deficit de personal de aproape 20.000 de angajaţi, dintre care aproape jumătate doar în rândul Poliţiei, scrie News.ro.

Ministrul a spus că una dintre măsurile concrete pentru rezolvarea problemei privind deficitul de personal este reducerea timpului de şcolarizare a agenţilor şi ofiţerilor de poliţie de la doi ani la un an.
„Este una dintre măsurile pe care noi le-am analizat şi le-am şi concretizat ieri (miercuri, n.r.), prin hotărâre de Guvern. Aveam două variante. Ori să atragem personal din surse externe, ori să ne gândim la această măsură prin care să reducem timpul de şcolarizare şi să creştem cifra de şcolarizare”, a declarat ministrul de Interne.
 
Carmen Dan a mai spus că reducerea timpului de şcolarizare a fost varianta mai bun, pentru că, dacă s-ar fi făcut angajări din surse externe, ar fi fost afectat profesionalismul.
 
„Ne dorim să avem în sistem şi mai ales în ordine publică, personal bine pregătit. Acum nu vă gândiţi că o să ne limităm doar la acele cursuri de un an de zile. Ele vor continua cu module de pregătire alternativă, tocmai aşa este gândit sistemul, ca să intrăm într-un an cu mai multe serii şi a aduce în sistem aproximativ 3.000 – 5.000 de oameni. Prima serie care va intra în planul şcolarizării va fi în septembrie, va urma alta în martie, în decembrie va ieşi seria care ar fi trebuit să termine în septembrie 2018”, a adăugat ministrul de Interne.