Carmen Iohannis, criticată dur pentru vestimentaţia de la Episcopia Română din Italia. Cine sare în apărarea soţiei preşedintelui

Preşedintele României Klaus Iohannis s-a aflat în ultimele zile într-o vizită de stat în Italia. Alături de şeful statului a mers şi soția sa, Carmen Iohannis, mai ales că aceasta a fost prima vizită de stat din ultimii 45 de ani în această țară a unui şef al statului român. Programul şefului statului a prevăzut şi o întâlnire cu reprezentaţii Episcopiei Ortodoxe Române. Ţinuta aleasă de Carmen Iohannis pentru acest eveniment a fost însă aspru criticată în țară. Designerul lui Carmen Iohannis sare în apărarea acesteia. Eli Lăslean a declarat la România TV că cei care o critică pe soția președintelui Iohannis sunt niște " cârcotași" care nu se pricep la modă. 

RomaniaTV.net
17 oct. 2018, 11:23
Carmen Iohannis, criticată dur pentru vestimentaţia de la Episcopia Română din Italia. Cine sare în apărarea soţiei preşedintelui

Carmen Iohannis a fost criticată dur după gafele de protocol din Italia. Jurnalista Floriana Jucan i-a trimis o scrisoare publică soţiei lui Klaus Iohannis, în care îi explică „negru pe alb” ce haine ar trebui să îmbrace atunci când este într-o delegaţie oficială. Totul vine după ce Carmen Iohannis a venit la Episcopia ortodoxă din Roma îmbrăcată într-o rochie scurtă roz. 

„Vă rog să luați aceste rânduri ca pe cel mai inocent gest de prietenie. Îl fac public, tocmai pentru că nu aș fi vrut ca el să rămână secret într-un birou al Președinției, cenzurat de vreun consilier zelos care ar fi decis să vă protejeze de citirea unor critici.
 
Nu mai sunteți soția unui primar de oraș. Nu mai sunteți o profesoară de provincie. De patru ani. Sunteți Prima Doamnă a țării mele. Mă reprezentați în străinătate, la evenimente oficiale și sunteți imaginea României. Într-o lume superficializată, în care o imagine spune mai mult decât orice discurs de o mie de cuvinte al soțului dvs și Președintele meu, apariția dumneavoastră poate atrage respectul și admirația unei lumi întregi, la fel cum poate ruina (imagologic desigur) reputația noastră. Țineți minte când John F Kennedy le-a spus francezilor, în timpul vizitei sale oficiale din 1961: „Eu sunt bărbatul care o însoțește pe Jacqueline Kennedy la Paris!”, conștient fiind că ea era punctul de atracție. Da, uneori soția unui Președinte este mai importantă pentru lume decât el însuși. V-am văzut de-a lungul timpului și am apreciat alura dumneavoastră sportivă, tonusul, zâmbetul de pe chip, chiar și naturalețea cu care nu vreți să păreți altceva decât ceea ce sunteți. Invadați de ipocriți, apreciez enorm autenticitatea dvs. Însă dincolo de aceste atribute care vă definesc personalitatea, în 99% din cazurile aparițiilor dumneavoastră publice, ați fost îmbrăcată neadecvat, cu mâinile dezgolite, cu rochii scurte lăsându-ne să vă vedem picioarele-dar noi NU asta ne dorim și nici președinții altor țări pe care îi vizitați- în culori nefericite, croieli depășite, învechite, toate împreună dându-vă aspectul unei femei ( nu al unei doamne!) la limita dintre chici și dorința de a ne „striga strident” că nu își arată vârsta pe care o are în buletin.Nu este vina dumneavoastră, ci a celor care vă consiliază.Vă scriu onest că eu însămi am avut perioadele mele de chici vestimentar. În urmă cu vreo 15 ani, făcând ordine printre fotografii, am aruncat jumătate din ele pentru că pur și simplu nu puteam să-mi tolerez derapajele de imagine, nici măcar închise într-un sertar.
 
Puțini dintre noi ne-am născut cu un simț al esteticului desăvârșit, dar inteligența celor care nu au nativ acest dar este aceea de a ne lăsa consiliați de cei mai talentați ca noi în acest domeniu. La dumneavoastră este chiar o obligație. V-am văzut ieri, la Episcopia ortodoxă din Roma, în rochia aceea roz cu picățele, fără ciorapi ( mi-o amintesc pe Sara Netanyahu, în 1999 sau 2000 parcă, în timpul unei vizite oficiale pe care o făceam ca ziarist acreditat la Guvern, alături de Radu Vasile, care purta, așa cum cere protocolul, ciorapi, deși afară erau 40 de grade!), în sandalele acelea decupate în față și cu baretuță pe gleznă, o, Doamna mea!, ca o bomboană fondantă printre călugări în sutane negre.
 
Simpla trecere în revistă a unui album cu câteva din primele doamne ale lumii v-ar arăta cât de departe sunteți de idealul iconic pe care îl întruchipează o Primă Doamnă.
 
Dar dacă asta vi se pare complicat, vă rog urmăriți-o pe Delia Dinu, Șeful protocolului Administrației Prezidențiale! Nu o cunosc personal, am văzut-o mereu în cadre la televizor sau în momentele oficiale. Este o lecție-chiar în proximitatea dvs-de eleganță, de clasă, de sofisticare și în același timp de modestie. Este mereu impecabilă și mereu adecvată contextului.
 
Împrieteniți-vă cu ea! Cereți-i sfatul! Lăsați-vă consiliată de ea câteva luni de zile! Este pur și simplu un om pe care îl puteți chiar imita vestimentar.
 
Aparițiile dumneavoastră nu trebuie să devină prilej de critică, ci de admirație. De respect. (…) Faceți ceva! Pentru salvarea dumneavoastră în mentalul colectiv! E timpul ca după aproape patru ani să fiți într-adevăr prima noastră DOAMNĂ și să fim mândri de dumneavoastră, nu jenați”, a scris jurnalista Floriana Jucan.

Nu este singura persoană publică de la noi care o critică pe Carmen Iohannis pentru ţinutele alese în timpul vizitei din Italia. Monica Tatoiu a considerat apariția lui Carmen Iohannis puțin inadecvată pentru vârsta sa. 

„Când încurci 25 cu 52”, a scris femeia de afaceri pe rețelele de socializare, subliniind faptul că rochie de culoare roz pal cu buline negre, până deasupra genunchiului, cu volane la mâneci și cordon negru în talie, accesorizată cu o pereche de sandale roz, nu a fost una potrivită pentru contextul dat.

Eli Lăslean, designerul care o îmbracă pe Carmen Iohannis, sare în apărarea soţiei preşedintelui.

„Am devenit toţi experţi în modă. Foarte interesantă abordarea Florianei. Avem o tendinţă bolnavă de a gasi nod în papură şi de a critica, iar doamna Carmen este vânată. Constat că pe lângă foarte mulţi români de bună credinţă care îmi trimit felicitări (…) se găsesc cârcotaşii care se pricep ei la moda, la canoanele impuse de protocol. (…) Doamna Carmen Iohannis are o personalitate, are dreptul de a alege ţinuta în care să se simtă bine”, a declarat Eli Lăslean, într-o intervenţie telefonică la România TV