Carnea de pui injectată cu HORMONI, pericol pentru sănătate. Atenţie ce cumpăraţi

Specialiştii avertizează să fim atenţi atunci când cumpărăm carne de pui din comerţ, deoarece există riscul ca aceasta să fie injectată cu hormoni. Potrivit unor studii, carnea de pui injectată reprezintă un pericol pentru sănătate. 

21 feb. 2020, 07:25
Carnea de pui injectată cu HORMONI, pericol pentru sănătate. Atenţie ce cumpăraţi

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Centrul de Sănătate Johns Hopkins, peste 70% din mostrele de carne de pui analizate aveau niveluri de arsenic ridicate. Multe sortimente de cereale pentru hrănirea păsărilor au printre ingrediente acest metal greu, despre care se spune că ar avea rol de împiedicare a apariţiei infecţiilor la pui, de a accelera creşterea acestora şi de a conferi o culoare plăcută cărnii.

Realitatea este însă cu totul alta. Atunci când este gătită la temperaturi mari, nivelul de arsenic din carnea de pui creşte îngrijorător de mult. Studiile au demonstrat că nivelurile ridicate de arsenic cresc riscul de cancer de vezică urinară, de plămâni şi de piele.

Carnea de pui poate fi contaminată cu bacterii periculoase

Puii de crescătorie sunt crescuţi la nivel industrial, înghesuiţi în cuşti minuscule şi îndopaţi cu hrană concentrată. În urma unui studiu realizat în anul 2010, s-au descoperit în astfel de cuşti bacterii foarte periculoase, între care şi stafilococul auriu, rezistent la antibiotice.

De asemenea, carcasele de pui dacă sunt infectate cu materii fecale pot transmite bacteria Salmonella sau chiar E.coli, o bacterie care poate produce infecţi urinare, enterocolite, dar şi complicaţii care ne pot pune viaţa în pericol.

Chisturi ovariene

O americancă a ajuns la spital cu un chist ovarian pe care a trebuit să-l extirpeze. A crezut ca a scapat de problema dupa operatie dar se insela amarnic. A recidivat câteva luni mai târziu. A mers la ginecolog pentru o consultaţie. În timpul consultului, medicul a întrebat-o ceva care nu părea să aibă vreo legătură cu problema ei. A intrebat-o daca obişnuieşte să consume aripi de pui. Ea a raspuns afirmativ.

Puii sunt injectati în regiunea gâtului sau a aripilor cu hormoni steroizi, hormoni care le accelereaza cresterea. Acesti steroizi au efecte grave asupra organismului uman deoarece acelereaza cresterea (inclusiv cresterea tumorilor). Ei sunt mult mai periculosi in prezenta hormonilor feminini deoarece duc la formarea de tumori chistice ovariene sau fibroame uterine…si nu numai.

Citeşte şi Ciorba de perisoare de porc. Reţetă ca la bunica

Un alt caz este al unui băiețel de 9 ani căruia au început să-i crească sânii. Speriaţi, părinţii l-au dus la un medicul endocrinolog. „Ne-a întrebat ce mănâncă şi i-am spus că de bază la el e pieptul de pui. Doctorul crede că de la acest aliment poate fi reacţia anormală şi ne-a recomandat să nu îi mai dăm piept, ci pulpe sau aripi, care ar fi mai puţin periculoase”, povesteşte mama lui, potrivit ştirilekanald.ro.

La câteva luni după ce a renunţat la pieptul de pui, băiatul nu a mai avut probleme. 

Carne de pui, invazia hormonilor feminini asupra testosteronului

Când apare la băieţii sub 10-12 ani, este o problemă. „Vin micuţi cu criză genitală, care constă în inflamarea glandelor mamare şi chiar secreţia unui lichid. Dacă acum cinci ani exista un caz la câteva luni, acum există şi 5-6 pe lună”, trage un semnal de alarmă endocrinologul pediatru Luiza Vitan.

Glandele mamare încep să crească necontrolat când în corpul băieţilor se acumulează mai mult estrogen (hormonul sexual feminin) decât testosteron (hormonul sexual masculin).

„Sexualizarea, fizică şi comportamentală, se termină în viaţa intrauterină. După naştere, o lungă perioadă de timp nu se mai întâmplă nimic. Începând cu pubertatea – 10 ani, în cazul fetelor şi 12-13 ani, în cazul băieţilor – organismul începe să fie agresat de hormoni”, explică prof. dr. Constantin Dumitrache, endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti. Aceasta este perioada în care au loc toate transformările specifice sexelor, ce vizează şi glandele mamare.

„Şi băieţii, şi fetele au muguri mamari. La pubertate, la fete încep să evolueze, pe când la bărbaţi rămân acolo. Dacă se inversează raportul testosteron-estrogen, apar tulburări, mai ales la băieţi şi bărbaţi tineri”, precizează medicul.

Profesorul Constantin Dumitrache, care a cercetat fenomenul, spune că „răul” se trage de la puii americani.

Carnea de pui. Efectul de push-up

Există două situaţii când estrogenul se acumulează în exces: fie în cazul anumitor boli (tumori etc.), fie prin consumul alimentelor bogate în substanţe asemănătoare estrogenilor sau substanţe care stimulează secreţia acestora.

Principala sursă de hormoni feminini este carnea de la animale din crescătorii, tratate cu stimulente şi antibiotice, urmată de laptele de vacă natural.

„După ’89, a fost o invazie de copane mari de pui, pe care le-am dat în special copiilor. După câteva luni, unul dintre doctorii noştri constata că numărul ginecomastiilor la băieţi crescuse fulminant”, spune prof. Dumitrache.

Sânii revin la normal în câteva săptămâni sau chiar luni de la scoaterea puiului din alimentaţie.

Citeşte şi UE taxează suplimentar carnea de vită, porc şi pasăre, ceea ce ar reduce consumul cu circa jumătate, până în 2030

Cum poate fi recunoscută carnea de pui cu hormoni

Spre deosebire de puiul sănătos, cel care este tratat cu medicamente poate provoca diverse probleme de sănătate, mai ales dacă este consumat constant.

Carnea de pui ar trebui să aibă doar pui, dacă vezi și alte substanțe pe etichetă, probabil ai în mână un produs cu hormoni. Cumpără carnea de la producătorii locali și vei avea o siguranță mai mare că puiul este crescut sănătos.

Efectele hormonilor și antibioticelor asupra organismului

Numeroase studii au arătat că hormonii din carne pot cauza anumite tipuri de cancer, boli tiroidiene, diabet, obezitate, endometrioză, fibrom uterin, infertilitate, astm sau alergii. La fel de periculoase sunt și antibioticele, care pot cauza rezistență la bacterii periculoase pentru organismul uman. În plus, carnea tratată poate da peste cap echilibrul florei intestinale.