Cartel ALFA solicită o dezbatere reală pe tema legii pensiilor

Sindicalişii Cartel ALFA au transmis, marţi, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, dar şi liderilor coaliţiei de guvernare în care solicită transmiterea urgentă către partenerii sociali a proiectului de modificare a legii pensiilor şi o dezbatere reală. ”Avem experienţa legii salarizării, unde lipsa unei consultări reale a condus la o lege deficitară, cu mari disfuncţionalităţi, discrepanţe şi discriminări”, spun sindicaliştii, care consideră că sunt necesare analize temeinice înainte de modificarea sistemului de pensii care va afecta nu doar pensionarii, ci toţi lucrătorii din România.

22 mai 2018, 13:26
Cartel ALFA solicită o dezbatere reală pe tema legii pensiilor

Sindicalişii Cartel ALFA au transmis, marţi, o scrisoare deschisă Guvernului României, premierului Viorica Dăncilă, liderului PSD, Liviu Dragnea, şi liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în care abordează reforma Legii pensilor.

„Discuţiile pentru reforma legii pensiilor, desfăşurare sub forma unor idei aruncate în spaţiul public, uneori retrase în urma reacţiilor, nu constituie şi nu ţin loc de consultare şi dezbatere. Mai mult, se intenţionează ca proiectul să intre în Parlament la sfarsitul lunii iunie. Este un timp mult prea scurt pentru a fundamenta o modificare radicală a unui sistem extrem de complex şi amplu şi care afectează generaţii de cetăţeni”, se arată în document.

Sindicaliştii vorbesc despre faptul că „problema pensiilor nu priveşte doar actualii pensionari, ci toţi lucrătorii României care contribuie la sistemele de pensie, asigurându-se pentru perioadele de inactivitate de la finalul carierei”.

„Este o lege extrem de importantă ce nu poate fi modificată pe bâjbâite, pe baza unor principii obscure şi nedefinite. Avem experienţa recentă şi cât se poate de elocventă a legii salarizării personalului bugetar, unde lipsa unei consultări reale a condus la o lege deficitară, cu mari disfuncţionalităţi, discrepanţe şi discriminări între diverse categorii de bugetari, incoerenţă în aplicare şi nevoia permanentă de corecţii”, mai spun sindicaliştii.

Potrivit acestora, pentru schimbarea de fond a legislaţiei pensiilor „este nevoie de minim 6 luni de analize pe bază de cifre, de simulări, dialog social şi dezbateri publice”.

„Sigur, va fi, ulterior, şi o dezbatere în Parlament, însă Parlamentul nu are expertiza existentă la nivelul Ministerului Muncii, Casei de Pensii şi a partenerilori sociali. Fiecare etapă din procesul legislativ îşi are rostul său. Dacă în Parlament ajunge un proiect de lege strâmb şi generator de disfuncţionalităţi, aşa cum, din nou, a fost situaţia cu legea salarizării, având în vedere complexitatea subiectului, sunt şanse mici să fie corectat substanţial. Mai ales când vedem cum parlamentarii sunt mai interesaţi de conservarea şi extinderea propriilor privilegii, cum sunt pensiile speciale, decât de o construcţie legislativă solidă şi durabilă”, se mai arată în textul scrisorii deschise.

Sindicaliştii consideră că este nevoie de alocarea unui timp suficient pentru o dezbatere publică amplă, care să angajeze toate structurile societăţii româneşti.

„Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită transmiterea urgentă către partenerii sociali a proiectului de modificare a legii pensiilor şi a principiilor pe care este construit acest proiect, ca bază şi punct de plecare pentru orice discuţie pe marginea legii”, se arată în finalul scrisorii deschise.

Guvernul vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat – Pilonul II – în perioada 1 iulie – 31 decembrie, potrivit unui proiect de lege publicat în programul legislativ al Guvernului României pentru acest an, perioada mai – decembrie.

Proiectul care vizează suspendarea plăţii contribuţiilor pentru pensiile administrate privat, Pilonul II, în perioada 1 iulie – 31 decembrie, este o propunere a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), dar aceasta nu va fi pusă în aplicare, a susţinut, duminică, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

În plus, ea a spus că legea pensiilor va fi pusă în dezbatere la finalul actualei sesiuni parlamentare, cel mai probabil în luna iulie.