Casa de Cultură din Iaşi şi Mitropolia Moldovei au fost amendate de ISU

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au început să aplice amenzi uriaşe după tragedia care a avut loc pe 30 octombrie din clubul Colectiv din Capitală. Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi şi Mitropolia Moldovei şi a Bucovine au fost amendate cu câte 50.000 de lei pentru că nu aveau autorizaţie de la pompieri.

20 nov. 2015, 09:48
Casa de Cultură din Iaşi şi Mitropolia Moldovei au fost amendate de ISU

Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, o instituţie emblematică pentru oraş, în care în urmă cu o săptămână a avut loc un spectacol caritabil pentru ajutorarea victimeleor de la Colectiv,  se numără printre clădirile care nu au autorizaţie privind securitatea în cazul unui incendiu.

Reprezentanţii instituţiei dau vina pe constructorul clădirii care, a montat rezervoare de apă, în exteriorul clădirii, ce s-au fisurat înainte de a fi folosite. „Noi am dat în judecată constructorul, ne-am judecat patru ani şi ceva şi în iunie anul acesta am câştigat procesul. Am făcut notificări către firmă, ne-am întâlnit la discuţii verbale de vreo două ori până acum pentru ca acele rezervoare să fie înlocuite”, a spus Gabriel Harabagiu, directorul Casei de Cultură a Studenţilor, potrivit ziaruldeiasi.ro.

„Avem hidranţi de jur-împrejur, hidranţi în interior şi exterior, şapte căi de evacuare, pompier angajat, mai puţin aceste rezervoare”, a mai adăugat Harabagiu.

O altă clădire care nu deţine autorizaţie de la pompieri este şi Centrul Expoziţional Providenţa, o clădire ce aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Reprezentanţii ISU spun că au amendat şi această unitate cu suma de 50 de mii de lei.

Citeşte şi

Reprezentanţii Mitropoliei săpun însă, că amenda a fost de doar 20 de mii de lei deoarece a fost plătită în primele 48 de ore.

„A venit, într-adevăr, un control în urma căruia s-au constatat câteva aspecte care ar trebui îndreptate din punct de vedere al securităţii la incendiu. Printre neregulile descoperite a fost faptul că vopseaua care acoperă structura metalică nu este ignifugă sau că în anumite săli sunt ornamente din diverse materiale textile”, a precizat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Potrivit reprezentanţilor ISU, alte 12 biserici din Judeţul Iaşi nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu, şase dintre acestea fiind din mediul urban.