CASTELE din România care merită văzute GALERIE FOTO

Pe lângă formele de relief diversificate şi cu privelişti minunate, România se poate mândri si cu monumente, castele şi cetăţi care pot fi numite adevărate opere de artă. RTV.NET vă prezintă câteva dintre castelele din România care merită să fie vizitate.

02 iun. 2013, 07:18

CASTELUL KAROLYI

Castelul se află situat în oraşul Carei şi a fost construit de familia Károlyi, pe locul în care, la sfârşitul secolului al XV-lea, se afla o veche cetate. Încă de la începutul construcţiei sale, nobilimea l-a considerat o ameninţare şi a cerut regelui în repetate rânduri demolarea sa. Acesta nu a fost demolat, însă din pricina ameninţării otomane, construcţia a fost transformată într-o cetate înconjurată de un zid de fortificaţie, cu patru bastioane şi nişe de tragere pentru turnuri, dotări cu care a făcut faţă asediilor otomane.

Interiorul castelului era dominat de holul de primire, pavat cu mozaic şi dotat cu şeminee uriaşe. Încăperea situată la intrarea secundară, dinspre sud, a castelului funcţiona ca sală de mese şi tot de aici era accesibilă capela familiei, situată şi ea tot la parter. Restul încăperilor de la acest nivel erau ocupate de slujitori sau reprezentau spaţii de depozitare. La etajul I, aripa sudică era rezervată apartamentelor familiei Károlyi, iar majoritatea restului încăperilor funcţionau ca apartamente destinate oaspeţilor.

În perioada comunistă, castelul găzduia instituţii culturale de interes public: muzeul, casa de cultură şi biblioteca orăşenească. În prezent, castelul găzduieşte o expoziție muzeală de interioare istorice care redau ambianța de odinioară a castelului și o expoziție de istorie locală.




CASTELUL SZENTKERESZTY

Castelul Szentkereszty este situat în localitatea Arcuș, județul Covasna, și a fost construit în anul 1890 de către Bela Szentkereszty, un baron maghiar. În anul 1982, castelul a fost renovat, devenind una dintre reședințele pregătite pentru familia Ceaușescu. După Revoluția din 1989, castelul a devenit monument istoric și arhitectural al județului Covasna.

Castelul a fost realizat în stil neobaroc, pe două niveluri și demisol. În spatele Castelului Szentkereszty a fost construită o capelă în stil neogotic, pentru uzul proprietarilor. În jurul construcţiei se află un minunat parc, elegant și rafinat, bogat în arbori de diverse specii, precum bradul, plopul și stejarul, dar și alte specii de arbori și arbuști aduse din Austria și Tușnad. Aspectul elegant al parcului este întregit de un lac artificial și o livadă.



CASTELUL CORVINILOR

Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei şi unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Construcția este impunătoare şi prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Ioan de Hunedoara.



CASTELUL BRAN

Castelul Bran este un monument istoric și arhitectonic, situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov. În trecut, castelul Bran a fost o cetate de „trecătoare” cu scop militar. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări, precum adăugarea turnului de sud în anul 1622 după planurile principelui Gabriel Bethlen, construcția unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886 acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă. Cetatea a fost transformată în castel în anul 1920 când se afla în proprietatea reginei Maria, perioadă în care s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare.

Castelul Bran a fost construit pe o stâncă, într-un punct cheie (din punct de vedere strategic). El adăpostește în prezent muzeul Bran care se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.


CASTELUL PELEŞ

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Castelul este situat în Sinaia şi a fost construit între 1873 și 1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din România și din Europa.

Castelul Peleș din Sinaia este reședința de vară a regilor României şi a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914). În anul 1953 castelul a fost declarat muzeu. În ultimii ani ai regimului comunist, între 1975 – 1990, Nicolae Ceaușescu a ordonat închiderea domeniului pentru public. Singurele persoane acceptate în acest domeniu au fost cele de întreținere, militare și personalul de pază. După Castelul Bran, Peleșul este considerat al doilea muzeu din țară căutat de turiști.