Cât timp putem mânca ouăle fierte şi vopsite pentru Paşte

Ouăle fierte sunt consumate zile bune după Joia Mare, când au fost vopsite, lucru deloc recomandat de către nutriţionişti şi medici. Aceştia dau un termen mult mai scurt în care ouăle să fie consumate.

RomaniaTV.net
09 apr. 2018, 09:34
Cât timp putem mânca ouăle fierte şi vopsite pentru Paşte

Ouăle fierte şi vopsite sunt nelipsite de pe masa de Paşte a fiecărui român. Pe cât de gustoase, pe atât de periculoase sunt aceste ouă dacă nu ţineţi cont de sfaturile nutriţioniştilor. 

Prin fierberea ouălor stratul protector al acestora se subţiază, ceea ce permite bacteriilor să ajungă mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă. Nici nutriţioniştii, nici medicii veterinari nu recomandă consumarea ouălor fierte la câteva zile după fierberea lor, cu atât mai puţin dacă acestea nu au fost păstrate în frgider.

„Teoretic trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerţ. Eu nu am găsit în legislaţie vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea. Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere. Nu e diferenţă dacă e ou de magazin sau de la o găină casă atunci când îl fierbem să îl înroşim”, afirmă directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, medic veterinar, citat de Adevărul.

Totuşi, ouăle fierte, de obicei în Joia Mare, sunt consumate câteva zile după aceea, cel puţin patru. Cei mai permisivi nutriţionişti permit consumarea lor până în a cincea zi după fierbere, dacă sunt păstrate la frigider.