Cătălin Drulă: Licitaţia pentru autostrada Ploieşti-Braşov, lansată fără studiu de fezabilitate

Comisia Naţională de Strategii şi Prognoză a lansat procedura de licitaţie pentru autostrada Ploieşti-Braşov, dar nu are studiul de fezabilitate pentru a-l pune la dispoziţia eventualilor ofertanţi, dezvăluie deputatul USR Cătălin Drulă.

RomaniaTV.net
12 dec. 2018, 16:40
Cătălin Drulă: Licitaţia pentru autostrada Ploieşti-Braşov, lansată fără studiu de fezabilitate

„O scenă de cascadorii râsului din filmul „Soluția magică a PSD pentru autostrăzile României: PPP-uri la Comisia de Prognoză”.

Acum câteva luni, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a lansat o procedură de achiziție publică pentru realizarea în parteneriat public-privat a autostrăzii Ploiești-Brașov.

Această procedură are la bază o documentație făcută la instituția condusă de dl. Ghizdeanu. Un așa-zis Studiu de Fundamentare.

Acest studiu de fundamentare face referire în mod repetat la Studiul de Fezabilitate realizat în 2002-2006 și la traseul identificat în acel SF (cel fără tuneluri, prin mijlocul Bușteniului).

Un posibil ofertant cere, în cadrul procedurii, punerea la dispoziție a acelui SF realizat în 2002-2006.

Răspuns: Comisia de Prognoză nu este în măsură să pună la dispoziție acest document, deoarece nu se află în posesia acestuia, a scris Cătălin Drulă pe Facebook, unde a ataşat răspunsul Comisiei de Prognoză.

Deputatul spune că se impun câteva întrebări la care Comisia de Prognoză trebuie să răspundă:

„1. Cum poți construi o documentație de achiziție publică (așa proastă cum e) pe baza unui studiu pe care nu îl ai în posesie?

2. Pe ce ar trebui să se bazeze eventualele oferte, dacă nu le dai ofertanților nicio informație – nici traseu, nici studiu geotehnic? Pe intuiție? Fler?

3. În ce țară normală la cap se ocupă Comisia de Prognoză de construirea autostrăzilor?”, întreabă Cătălin Drulă.