Cătălin Predoiu, audiat la Comisia specială: Nu am intrat în arhiva SIPA

Fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu a declarat miercuri că nu a intrat în arhiva SIPA, această opțiune nefiind una "arbitrară", ci "izvorâtă din limitele regulamentare pe care le avea Ministerul Justiției în primăvara anului 2008".

RomaniaTV.net
25 oct. 2017, 05:30
Cătălin Predoiu, audiat la Comisia specială: Nu am intrat în arhiva SIPA

„Primul obiectiv pe parcursul mandatului meu a fost ca nimeni, niciodată, să nu intre în acea arhivă încălcând legea. Și acest obiectiv a fost realizat”, a afirmat Predoiu, la audierea sa în Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.

El a precizat că, în timpul mandatului său, doi angajați ai Ministerul Justiției au sigilat arhiva SIPA, după care nu s-a mai intrat în aceasta.

„Ulterior nu s-a mai intrat în arhivă. Nici eu, personal, nu am fost acolo. (…) Chiar la începutul mandatului, am procedat la sigilarea arhivei cu ocazia încheierii mandatului de consilier a două persoane care au plecat din MJ. S-a procedat la acest lucru pentru că termenul la care se putea intra în arhivă pentru inventariere fusese depășit. Opțiunea de a nu intra în arhivă nu a fost una arbitrară, preferențială sau capricioasă, ci a fost o opțiune izvorâtă din limitele regulamentare pe care le avea ministerul în acel moment, primăvara anului 2008. Acest obiectiv a fost realizat. Arhiva nu a fost niciodată violată în timpul mandatului meu”, a explicat Predoiu.

Cătălin Predoiu şi Cristian Diaconescu s-au prezentat miercuri la audieri la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.

Am convenit că, dacă nu există suprapunere de program, următoarea ședință să fie miercuri la ora 10,00. Să invităm patru foști miniștri, defalcat pe câte o oră alocată fiecăruia. Patru foști miniștri din perioada de referință 2004 — 2008: Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu, în această ordine, care ține de cronologia în care au îndeplinit funcția de ministru. La finalul zilei, să efectuăm o vizită la sediul ANP, cel care depozitează și arhiva fostei SIPA/DGPA, ca să ne permită să ne facem o impresie, o idee în legătură cu modul în care sunt stocate asemenea documente, care este zona de acces, care sunt măsurile de siguranță luate„, a declarat în urmă cu o săptămână președintele Comisiei SIPA, senatorul Șerban Nicolae.

El a adăugat că trebuie verificat, totodată, „și dacă au fost semnalate de către instituții abilitate sau de către observatori ocazionali incidente de securitate: persoane care au intrat neautorizat, persoane care au încercat să sustragă, să distrugă, să fotocopieze documente din arhiva acestei instituții sau să manipuleze în orice alt mod informațiile conținute acolo”.

De asemenea, miercuri, membrii Comisiei SIPA vor vizita arhiva.

„Vom intra în arhivă, fără a avea acces la informații, pentru că nu se apucă nimeni să intre în calculatoare sau să citească documente de acolo, nici n-am avea voie, nici n-ar fi util pentru ce am avea noi de făcut, ci să ne facem o impresie asupra modului în care a fost utilizat acest spațiu: cum a fost el amenajat, ce măsuri de siguranță s-au luat, camere de luat vederi, personal de pază, număr de intrări, de guri de acces și așa mai departe”, a precizat Șerban Nicolae, pe 19 octombrie.