Catalonia paralizată de grevă. Sute de mii de catalani au ieşit în stradă în Barcelona după violenţele din ziua referendumului

Grevă generală în Catalonia. Sute de mii de catalani au ieşit pe străzi pentru a-şi manifesta furia publică faţă de violenţele poliţiei spaniole din ziua referendumul organizat duminică pe tema independenţei regiunii. Principalele drumuri din regiune sunt blocate, porturile din Barcelona şi Taragona la fel, numeroase întreprinderi, şcoli, universităţi şi unităţi medicale au rămas închise marţi.

RomaniaTV.net
03 oct. 2017, 11:27

UPDATE: Această zi de grevă, într-una dintre cele mai bogate regiuni ale regatului, ilustrează criza în care se află Spania – cea mai mare grevă de la revenirea la democraţie în 1977. Drumuri erau blocate, Sagrada Familia a lui Antonio Gaudi era închisă, iar FC Barcelona nu s-a antrenat.

Chemaţi de principalele sindicate cu scopul de a paraliza această regiune cu 7,5 milioane de locuitori, sute de mii de oameni s-au mobilizat în cadrul manifestaţiilor studenţilor, pompierilor sau unor simpli cetăţeni indignaţi de violenţele de duminică şi de modul în care Guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy gestionează criza.

„Afară cu forţele de ocupaţie!”. „Străzile vor fi întotdeauna ale noastre!” – arterele Barcelonei răsunau de sloganuri ostile Poliţiei Naţionale şi Gărzii Civile.

Prefectura era protejată de nenumărate furgonete aparţinând Poliţiei Naţionale, poliţişti locali şi chiar pompieri.

*

Mii de oameni au blocat marţi principalele drumuri din Catalonia, provocând ambuteiaje importante.

Numeroase întreprinderi mici din întreaga regiune au rămas închise marţi. Şi uzinele Seat şi Nissan au închis liniile de producţie. La fel şi multe şcoli, universităţi şi unităţi medicale au rămas închise marţi. De asemenea, porturile din Barcelona şi Taragona sunt închise. Doar Aeroportul El Prat al oraşului şi companiile de taxi funcţionează normal.

 

La ora 14.30 (ora României), peste 40 de drumuri principale din regiune erau închise, centrele comenciale şi obiectivele turistice au rămas închise. De asemenea, metroul şi transportul de suprafaţă nu funcţionează în Barcelona. 

Zeci de mii de oameni protestează pe străzile din Barcelona. Potrivit LaVanguardia, manifestanţii din Barcelona se îndreaptă spre sediul Parlamentului catalan. Şi în Placa de Catalunya erau la ora 15.00 peste 15.000 de manifestanţi, în mare parte studenţi, potrivit El Mundo.

Şi pompierii s-au alăturat manifestanţilor, în Barcelona.

Aproximativ 5.000 de catalani protestează pe străzile din Taragona.

Manifestaţii au loc şi în Badalona. Oamenii scandează: „Badalona a votat şi este azi aici împotriva represiunii”.

Mii de poliţiști au fost detaşaţi pe întreg teritoriul Cataloniei.

Spania traversează cea mai gravă criză politică din aproape 40 de ani. Greva din Catalonia a fost convocată în semn de protest faţă de „grava încălcare a drepturilor şi libertăţilor” în ziua referendumului de duminică. Atunci, poliția a pătruns cu forța în zeci de secții de votare pentru a confisca urnele și materialul electoral și a împiedica referendumul interzis de justiție. Pentru a-și face loc printre mulțimea care a încercat să le blocheze accesul, polițiștii au făcut uz de bastoane, scuturi și uneori de gloanțe de cauciuc. 

Serviciile de urgenţă catalane au anunţat că 844 de persoane au fost rănite duminică în Catalonia în urma incidentelor violente care au avut loc între Poliţie şi susţinătorii independenţei. Dintre acestea, 355 au fost rănite la Barcelona, unde au avut loc cele mai multe ciocniri între protestatari şi forţele de ordine care aveau ca misiune oprirea procesului electoral.

În timp ce liderii spaniol au declarat că organizarea referendumului de duminică a fost ilegală, Guvernul catalan susține că a câștigat acest referendum cu 90% din voturi și 2,02 milioane de voturi din totalul de 5,3 milioane de alegători, amenințând cu proclamarea unilaterală a independenței.