Catastrofele naturale fac din ce în ce mai multe victime. Bilanţul din 2015 este îngrijorător

Catastrofele naturale au făcut în primul semestru al anului 2015 mai multe victime în lume decât în perioada similară din 2014, se arată într-un studiu publicat marți de firma de asigurare germană Munich Re, preluat de AFP, citată de Agerpres. 

14 iul. 2015, 12:16

În primele șase luni ale anului, ‘au murit peste 16.000 de persoane’ în catastrofe naturale, dintre care circa 12.000 în cutremurul din Nepal, de la sfârșitul lunii aprilie, și în timpul caniculei din iunie din India și Pakistan, subliniază firma bavareză, care menționează că au existat numai 2.800 de victime în perioada similară a lui 2014.

Numărul morților în primul semestru al anului 2015 rămâne totuși inferior mediei de 27.000, calculată pe primele șase luni ale ultimilor 30 de ani.

Din punct de vedere economic, costul total al pagubelor provocate de fenomenele climatice extreme s-a cifrat între ianuarie și iunie la 35 de miliarde de dolari, sub media anuală de 64 de miliarde. Factura prezentată asiguratorilor a fost de 12 miliarde de dolari, media ultimilor ani fiind de 15 miliarde.

Cea mai costisitoare catastrofă pentru sectorul asigurărilor a fost o serie de furtuni de iarnă care a afectat nord-estul Statelor Unite și Canada la sfârșitul lunii februarie. Pagubele provocate de aceste fenomene au reprezentat 2,4 miliarde de dolari, pierderile asigurate ridicându-se la 1,8 miliarde.

Citeşte şi Europa se confruntă cu fenomene extreme în 2015. De la caniculă la furtuni, continentul este sub asediu VIDEO

În Europa, unde sezonul furtunilor de iarnă a fost deosebit de intens, catastrofa care a provocat cele mai mari pagube a fost furtuna Niklas, care a afectat mai multe țări la sfârșitul lunii martie. Cu rafale de vânt de până la 200 de kilometri pe oră, aceasta a distrus clădiri și mașini, pagubele cifrându-se la 1,4 miliarde de dolari, dintre care 900 de milioane au fost bunurile asigurate.

‘Catastrofele naturale din primul semestru ne arată o dată în plus că vulnerabilitatea în fața catastrofelor trebuie redusă, îndeosebi în țările emergente și în curs de dezvoltare’, afirmă Torsten Jeworrek, membru al conducerii Munich Re, citat în comunicat.

‘În primul rând, trebuie să ne îngrijim ca oamenii să fie mai bine protejați, dar și să menținem pierderile la cel mai scăzut nivel posibil’, a încheiat el, citat de AFP.