Câţi bani aduc în casă femeile celor mai puternici oameni din România. Cât câştigă prima doamnă şi cât încasează soţia premierului

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în România bărbaţii sunt mai bine plătiţi decât femeile. Această realitate este confirmată şi în casele celor mai puternici români. Prima doamnă, Carmen Iohannis, a câştigat anul trecut de aproape şapte ori mai puţin decât preşedintele Iohannis. Excepţia care confirmă regula este Daciana Sârbu, soţia fostului premier Victor Ponta, care aduce în căminul conjugal o sumă de şase ori mai mare decât Victor Ponta.

26 dec. 2017, 13:15
Câţi bani aduc în casă femeile celor mai puternici oameni din România. Cât câştigă prima doamnă şi cât încasează soţia premierului

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui Iohannis, a încasat anul trecut din salarii 28.122 de lei, în creştere cu aproape 6.000 de lei faţă de 2015. Veniturile primului om în stat au fost de aproape şapte ori mai mari în 2016. Astfel, veniturile salariale ale lui Iohannis au fost de 196.155 de lei, în creştere cu peste 62000 de lei faţă de 2015, conform declaraţiei de avere a preşedintelui consultate de România TV.net.

În familia premierului există o situaţie echilibrată în ceea ce priveşte veniturile celor doi soţi. Dacă premierul Mihai Tudose a încasat lunar anul trecut în jur de 5.859 de lei, doamna Tudose a adus acasă lunar 5.000 de lei.

Loredana Florentina Moise, soţia celui de al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a câştigat anul trecut 30.537 lei, aproximativ 2.540 de lei lunar. Liderul ALDE este cunoscut ca unul dintre cei mai înstăriţi oameni politici, fiind prezent în anii trecuţi şi în topurile celor mai bogaţi români. Călin Popescu Tăriceanu a încasat de la stat un salariu de aproape 15.800 de lei pe lună.

Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu a moştenit două apartamente de la părinţi

Partenera de viaţă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, Irina Alexandra Tănase a avut un salariu modest în 2015. Irina Alexandra Tănase a încasat un salariu de puţin peste 2.000 de lei în funcţia de consilier la Ministerul Dezvoltării, conform declaraţiei de avere din 2016.  

Indicat de presă cu o avere considerabilă, Liviu Dragnea a încasat ca deputat aproape 6.400 de lei lunar, de trei ori mai mult decât partenera sa, potrivit celei mai recente declaraţii de avere.

În familia guvernatorului Băncii Naţionale raporturile dintre veniturile celor doi soţi sunt departe de ideea de echilibru. Anul trecut, Mugur Isărescu a adus un salariu lunar de peste 84.000 de lei de la Banca Naţională, iar soţia a completat veniturile familie cu o pensie lunară de 700 de lei. 

Citeşte şi: Veniturile lui Mugur Isărescu la Banca Naţională au scăzut

Traian Băsescu, nemulţumit de pensia sa

Fostul preşedinte Traian Băsescu a venit în această toamnă la România TV cu primul fluturaş de pensie. Liderul PMP a arătat că a ieşit la pensie cu 2.987 de lei în noiembrie 2014. Anul trecut, fostul preşedinte a încasat o pensie de 37.956 de lei, iar indemnizaţia de fost şef de stat a fost de 139.200 de lei. Senatorul PMP este singurul care aduce bani în familie, iar Maria Băsescu s-a ocupat de gospodărie şi de creşterea celor două fete.

Soţia fostului premier Victor Ponta, Daciana Sârbu, este excepţia care confirmă regula, fiind singura dintre partenerele de viaţă ale celor mai puternici politicieni care câştigă mai mult decât „stâlpul casei”. De altfel, ambii soţi ocupă funcţia de deputat, doar că jumătatea feminină a familiei este parlamentar european, iar remuneraţia este de nivel european. Dacă Victor Ponta a adus în casă un pic peste 1.000 de euro lunar în 2016, Daciana Sârbu a contribuit la bugetul familiei cu peste 6.500 de euro lunar.

Citeşte şi Unde petrec Sărbătorile de Iarnă politicienii. Destinaţiile alese de Iohannis, Tudose, Dragnea, Daea, Pop