ALEGERI PARLAMENTARE 2014: Câţi bani pot cheltui partidele pentru fiecare candidat

ALEGERI PARLAMENTARE 2014: Limita maximă a cheltuielilor care pot fi efectuate de un partid politic sau alianţă politică în campania electorală se calculează prin însumarea valorilor maxime permise prin lege pentru fiecare candidat propus pentru alegeri, se arată în legislaţia transmisă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru alegerile europarlamentare.

RomaniaTV.net
25 apr. 2014, 05:55
ALEGERI PARLAMENTARE 2014: Câţi bani pot cheltui partidele pentru fiecare candidat

ALEGERI PARLAMENTARE 2014: Pentru fiecare candidat, un partid (sau candidat independent) poate cheltui maxim 2.500 de salarii minime brute. De asemenea, valorile maxime permise pentru fiecare candidat se stabilesc în raport direct cu salariul de bază minim brut, care există la data de 1 ianuarie a anului electoral.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 850 lei lunar la data de 1 ianuarie 2014 conform Hotărârii de Guvern nr. 871/2013 publicată în Monitorul Oficial al României nr. 703 din 15.11.2013.

Aşadar, 2.500 de salarii de bază ar însemna o sumă totală de 2.125.000 lei. În plus, dincolo de aceste sume, partidul mai poate cheltui o sumă, dar mai redusă şi la nivel central.

În consecinţă, la nivel central, suplimentar faţă de limitele maxime admise pentru fiecare candidat, partidul poate cheltui o sumă de maximum 50 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat. Ceea ce ar însemna încă 42.500 lei.

De unde rezultă că suma ce se poate cheltui în campania electorală pentru un candidat este de 2.167.500 lei.

În concluzie, pentru 42 de candidaţi, suma totală ce poate fi cheltuită este de 91.035.000 lei. Puţin peste 20 de milioane de euro.

Pe de altă parte, dacă luăm în considerare că un europarlamentar poate rămâne cu circa 300.000 de euro în conturi după terminarea mandatului, ar rezulta că aceştia ar câştiga 9,6 milioane de euro, având în vedere că România are 32 de locuri de europarlamentar. Bineînţeles, ar trebui să luăm în considerare şi pensia (de circa 4.000 de euro pe lună) pe care o va primi fiecare fost europarlamentar.

Dar dacă raportăm doar la veniturile acestora cât vor fi eurodeputaţi, ar rezulta că, din punct de vedere financiar, alegerile europarlamentare nu sunt o afacere profitabilă. Sau sunt doar pentru cei care ocupă aceste posturi.

ALEGERI PARLAMENTARE 2014: Liste candidaţi, potrivit BEC

PARTIDUL POPORULUI-DAN DIACONESCU

FORȚA CIVICĂ

PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ

ALIANȚA ELECTORALĂ PSD-UNPR-PC

PARTIDUL NAȚIONAL ȚĂRĂNESC CREȘTIN DEMOCRAT

UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL

PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL

PARTIDUL ROMÂNIA MARE

PARTIDUL NOUA REPUBLICĂ

PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN

PARTIDUL VERDE

PARTIDUL ALTERNATIVA SOCIALISTĂ

ALIANȚA NAȚIONALĂ A AGRICULTORILOR

PARTIDUL DREPTĂȚII SOCIALE

CANDIDAŢI INDENPENDENTI