Căutările directorului APIA Adrian Zaharia, care ar fi căzut dintr-o barcă în lacul Beliş din judeţul Cluj, oprite după 10 zile

Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă (ISU) Cluj anunţă oprirea căutărilor directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, care ar fi căzut dintr-o barcă în lacul Beliş din judeţul Cluj, după zece zile. Lacul Beliş este cel mai mare din judeţul Cluj, iar forţele de intervenţie au făcut ” tot ceea ce omeneşte a fost posibil” pentru găsirea acestuia.

31 iul. 2018, 10:36
Căutările directorului APIA Adrian Zaharia, care ar fi căzut dintr-o barcă în lacul Beliş din judeţul Cluj, oprite după 10 zile

„Gândurile noastre merg spre familia persoanei dispărute de mai bine de o săptămână pe lacul Beliş-Fântânele, cărora am dori să le transmitem, pe această cale, că a fost făcut tot, ceea ce omeneşte a fost posibil în cele zece zile de căutări, pentru a verifica orice informaţie sau indiciu care ar fi putut să ducă la găsirea persoanei dispărute. Misiunea s-a anunţat de la început a fi una dificilă şi a presupus implicarea mai multor factori în căutări, având în vedere faptul că nu a fost cunoscut cu exactitate locul unde ar fi picat în apă, ceea a făcut şă rezulte o suprafaţă foarte mare pe care au trebuit întinse acţiunile de căutări”, au transmis, marţi, reprezentanţii ISU Cluj.

Potrivit acestora, Lacul Beliş-Fîntănele este cel mai întins din judeţul Cluj, iar în zona de căutare există adâncimi care depăşesc 40 de metri.

„De asemenea, nu au fost neglijate elementele de risc şi dificultăţile întâmpinate de scafandrii Forţelor Navale şi ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo: adâncimi care variază subit şi peste limita uzuală de scufundare, respectiv 40m, diverse resturi materiale din mediul subacvatic (buşteni, blocuri de turbă sau trunchiuri de copaci care se află încă în picioare pe fundul lacului) şi straturile variabile de nămol existente pe fundul lacului”, mai spus reprezentanţii ISU Cluj, potrivit news.ro.

Forţele şi mijloacele implicate în căutări au cuprins pe lângă pompierii prezenţi în fiecare zi, forţe ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo, precum şi a echipei de scafandrii din cadrul Forţelor Navale Române.

Dispozitivul de căutare, aflat pe malul lacului Beliş-Fântânele, a fost mărit în ultimele patru zile prin sprijinul a 26 de militari din cadrul Centrului 39 Scafandri. Acesta a cuprins 18 pompieri militari din cadrul ISU Cluj şi ISU Mureş, precum şi 13 mijloace tehnice şi autospeciale, dintre care patru bărci (una dotată cu echipament sonar), o ambulanţă de prim-ajutor SMURD şi o autospecială pentru tratamente hiperbarice şi oxigenoterapie din cadrul ISU Mureş, care a asigurat intervenţia rapidă în cazul unui incident suferit pe timpul scufundărilor la mari adâncimi.

Directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, a fost căutat din 21 iulie, după ce se presupune că ar fi căzut dintr-o barcă în Lacul Beliş, în apropiere de baraj. În barcă, echipajele de intervenţie au găsit ochelarii de vedere, telefonul mobil, haine, vesta de salvare şi mai multe sticle de alcool, goale.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spunea că Adrian Zaharia se afla în 21 iulie la o cabană de pe malul Lacului Beliş împreună cu alte trei persoane, iar timp de mai multe ore s-a plimbat cu acestea cu barca pe lac, după care au revenit la cabană. La scurt timp, Adrian Zaharia a luat barca şi a plecat din nou, singur, la o plimbare pe lac.

Adrian Zaharia, în vârstă de 40 de ani, a ocupat postul de director al APIA Cluj din ianuarie 2013. Corpul de control al Ministerului Agriculturii a făcut mai multe verificări la APIA Cluj, în ultimii ani, din cauza plângerilor unor angajaţi ai instituţiei.