Cauzele mai puţin ştiute ale bolilor de ficat

Factorii care dăunează ficatului sunt multipli. Toxinele acumulate, consumul de alcool și o dietă necorespunzătoare sunt doar câțiva dintre aceștia.

RomaniaTV.net
08 iun. 2018, 08:07
Cauzele mai puţin ştiute ale bolilor de ficat

Medicamentele

Ficatul are, printre altele, sarcina de a procesa toate medicamentele care intră în corp, însă organul poate avea de suferit din cauza unei combinaţii toxice de medicamente sau din cauza unei supradoze. De pildă, supradozajul cu acetaminofen (paracetamol) este o cauză comună a insuficienţei hepatice.

Este important să te informezi în cazul medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi să întrebi medicul sau farmacistul cu privire la doza maximă pe care o poţi lua în condiţii de siguranţă. Anumite medicamente pot irita vasele de sânge din ficat, provocând îngustarea lor sau formarea unor cheaguri de sânge (tromboză). Contraceptivele orale pot cauza tromboza venoasă hepatică, în special în rândul femeilor fumătoare.

Fumatul în exces

Pe lângă alcool, fumatul poate provoca leziuni importante la nivelul ficatului şi contribuie la dezvoltarea cancerului hepatic. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, fumatul poate creşte dramatic riscul de a te îmbolnăvi de cancer la ficat. De asemenea, aproape jumătate din cazurile de cancer hepatic sunt asociate cu fumatul.

Află şi alte cauze ale bolilor hepatice AICI.