Caz cutremurător în Franţa: Doi copii, schimbaţi la naştere. Părinţii au aflat abia dupa 10 ani

Două familii din Franţa au suferit cumplit după ce copiii le-au fost schimbaţi la naştere, de o asistentă alcoolică şi depresivă. După 20 de ani de la această greşeală incredibilă, justiţia a decis ca spitalul să plătească daune morale de aproape două milioane de dolari familiilor. Cazul este unic în Hexagon.

10 feb. 2015, 16:11
Caz cutremurător în Franţa: Doi copii, schimbaţi la naştere. Părinţii au aflat abia dupa 10 ani

Două familii au suferit cumplit după ce copiii le-au fost schimbaţi la naştere, de o asistentă alcoolică şi depresivă. După 20 de ani de la această greşeală incredibilă, justiţia a decis ca spitalul să plătească daune morale de aproape două milioane de dolari familiilor. Cazul este primul de acest fel din Franţa.

Drama s-a petrecut în 1994, la o clinică din Cannes. Nou-născuţii, două fetiţe, au fost schimbate la scurt timp după naştere. Micuţele au făcut icter, ca mulţi bebeluşi după naştere, şi au fost puse la raze ultraviolete, în acelaşi incubator. După tratament însă, asistenta a inversat copiii, deşi mamele i-au spus că este ceva în neregulă. Sophie s-a plâns că fiica ei avea mai mult păr, iar asistenta i-a spus că era de la tratamentul cu ultraviolete.

„I-am spus asistentei că e o problemă… i-am semnalat că era ceva în neregulă. Şi nu m-a ascultat!”, a declarat Sophie Serrano.

Manon şi părinţii ei au aflat adevărul abia 10 ani mai târziu, după un test ADN. Tatăl fetei a cerut un test de paternitate, iritat de faptul că fiica nu seamănă deloc cu el. Mai mult, şi-a acuzat soţia că îl înşelase.
Doar că rezultatul testului ADN a fost un şoc pentru toţi. Sophie a descoperit că nici măcar ea nu era mama biologică. Manon era, de fapt, copilul unui cuplu de creoli.

„Eram complet pierdută, derutată, toată viaţa mea s-a prăbuşit atunci”, a declarat Sophie Serrano.

Şocul a fost enorm şi pentru Manon, fetiţa Sophiei.

„Mi-era teamă să nu fiu despărţită de mama mea, de familia mea, de viaţa mea. Ce puteam face la 10 ani?”, a spus Manon Serrano.

După testul ADN, Sophie a cerut ajutorul unui avocat. La 20 de ani după ce fetiţele au fost schimbate în maternitate, a început procesul.

Iniţial, familiile au cerut daune de 12 milioane de euro. Instanţa a decis ca maternitatea să plătească aproape 2 milioane de euro celor două familii, pentru suferinţele trăite în aceste două decenii.