CAZ ŞOCANT de MALPRAXIS: Pansamentul era plin de SÂNGE, piciorul era NEGRU, însă urma să fiu externat

Un tânăr de doar 25 de ani din Mehedinţi a trecut prin coşmarul vieţii sale. Băiatul acuză că a rămas fără piciorul stâng din cauza neglijenţei şi diagnosticării greşite a medicului. La câţiva ani de la tragedie, tânărul încă se judecă cu medicul şi cere despăgubiri de un milion de euro. Cu toate acestea, medicul acuzat de malpraxis infirmă toate acuzaţiile care îi sunt aduse.

13 feb. 2015, 08:01
CAZ ŞOCANT de MALPRAXIS: Pansamentul era plin de SÂNGE, piciorul era NEGRU, însă urma să fiu externat

Drama tânărului din localitatea Gvardinița, județul Mehedinți, a început în noaptea de 12 noiembrie 2010, când a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin înjunghiat în piciorul stâng.

„În jurul orei 00.00, am fost adus la sediul Spitalului Județean de Urgență D.T.S. cu traumatisme rezultate dintr-o agresiune fizică, înjunghiere în treimea distală a feței laterale a coapsei stângi și policontuzionat. Am fost preluat și consultat de către medicul de gardă, domnul doctor Țepeluş Mihail Viorel. După efectuarea unor investigații, am fost internat în secția de Chirurgie, cu diagnosticul: „plagă tăiată (armă alba) 1/3 distală coapsa stângă, față lateral”, povesteşte Nicușor Cîrstinoiu.

Considerând că nu este decât o plagă tăiată şi nu înjunghiată, medicul a efectuat toaleta plăgii, sutura acesteia, hemostază, drenaj și aplicarea de pansament.

„Pansamentul era îmbibat în sânge, culoarea piciorului era neagră…”

În dimineața zilei următoare însă, tânărul a observat că piciorul se umflase, pielea și degetele piciorului stâng aveau o culoare violetă, iar durerile deveneau insuportabile. Deşi tânărul solicitase ajutor medical în jurul orei 7 dimineaţa, doctorul a venit în salon abia după câteva ore.

„Doctorul s-a prezentat abia în jurul orei 10.00. La acel moment, pansamentul era îmbibat în sânge, iar culoarea piciorului era aproape neagră. După o verificare superficială, m-a asigurat că nu este cazul să îmi fac probleme de niciun fel, evoluția fiind una favorabilă, iar peste două zile voi fi externat„, a spus tânărul.

Citeşte şi Despăgubiri record pentru malpraxis. Cât primesc părinţii unei fetiţe mutilată într-un spital BUCUREŞTEAN

Băiatul îl acuză pe medic că deşi pe fişa de observaţii era menţionat „stare generală bună – picior stâng cu colorație normal și normotermic, puls prezent la artera pedioasă și tibioasă posterioară, pansament curat, mobilizare la salon, monitorizare”, la acel moment culoarea reală a piciorului era aproape neagră, mușchiul era foarte tare, iar pansamentul era plin de sânge.

Mai mult, Nicușor Cîrstinoiu susţine că preţ de câteva zile nu a mai fost consultat de niciun medic, ci doar de asistente care veneau la control numai atunci când tânărul era vizitat şi de aparținători. Tot ceea ce primea pacientul la aceste controale erau nişte fiole de algocalmin, deşi durerile pe care le simțea erau insuportabile.

Pansamentul care era întotdeauna îmbibat de sânge nu mi-a fost schimbat deloc, ci doar mi-a fost atașat un nou pansament peste cel vechi. Singura medicație, fiole de algocalmin, îmi era administrată doar la insistențele aparținătorilor care puteau observa chinurile promovocate de durerile insuportabile„, povesteşte tânărul.

„Am acceptat amputaţia piciorului…”

După un nou consult al medicului Țepeluş în data de 15 noiembrie, în aceeași manieră superficială, s-a stabilit că în acea zi tânărul urma să fie externat. Întrucât situația în care se afla băiatul se înrăutățea, acesta a apelat la un alt medic din cadrul SJU D.T.S. Cu această ocazie, medicul a constatat o „ischemie a tălpii piciorului stâng”, fiind demarate de urgenţă procedurile necesare pentru transferul pacientului la SJU Timişoara.

Pe baza tabloului clinic, s-a stabilit diagnosticul final de „ischemie ireversibilă la nivelul gambei și piciorului stâng”. „După informarea mea amănunțită și obținerea acordului meu prealabil, s-a practicat amputaţia”, a spus tânărul.

Înainte de nefericitul accident eram o persoană activă, căreia îi plăcea să joace fotbal, să alerge, să se plimbe, să meargă cu bicicleta. Ulterior am fost nevoit să renunț la toate. Deși folosesc o proteză, aceasta nu mă face și nu mă va face, niciodată, o persoană normală. Nu mă pot bucura pe deplin de viață„, spune Cîrstinoiu Nicușor.

În cuprinsul întâmpinării formulate în dosarul civil constituit deja pe rolul Tribunalului Mehedinţi, medicul acuzat infirmă declaraţiile pacientului său.

Citeşte şi MEDICUL GROAZEI din Slatina: O fetiţă a fost operată de apendicită, deşi avea probleme cu fierea VIDEO

„Pacientul a fost dezbrăcat, spălat minuţios, îmbrăcat în pijamale curate. S-a trecut apoi la inspecţia plăgii: vizual, digital şi instrumental, hidric… Examinat din nou în 13.11.2010, dimineaţa la orele 8.00-8.15 şi din nou după orele 8.30 din proprie iniţiativă şi ca vizită dimineaţa, s-a practicat din nou examinarea locală şi generală constatându-se: „stare generală bună, picior stâng cu coloraţie normală, la fel şi gamba, temperatura normală… Revăzut la ora 12.15-12.30 starea sa evolutivă se menţinea”. În reclamaţia sa, pacientul pretinde că nu a fost vizitat medical, că pansamentul era permanent îmbibat cu sânge, că nu a fost schimbat… aceste fapte nu sunt adevărate”, susţine medicul Țepeluş Mihail Viorel.

Avocatul pacientului, Kristian Winzer, susţine că însuşi medicul recunoaşte întocmai faptul că nu a pus diagnosticul corect.

„Domnul doctor Țepeluș recunoaște faptul că amputarea piciorului clientului nostru a fost determinată de ceea ce numește dumnealui în întâmpinarea depusă la dosarul cauzei „acțiunea agresivă de înjunghiere cu cuțitul”. Indirect, domnia sa recunoaște astfel exact ceea ce susținem și noi prin cererea de chemare în judecată și exact ceea ce a negat timp de 4 ani de zile, pe întreaga durată a dosarului penal: că Nicușor prezenta o plagă înjunghiată, dar a primit, total greșit, un tratament specific unei plăgi tăiate„, a declarat pentru RomaniaTV.net avocatul Kristian Winzer.

Referitor la procesul de malpraxis în care este implicat domnul dr. Ţepeluş Viorel, informăm că în anul 2010 a primit sancţiunea de „avertisment”, sancţiune ce a fost confirmată şi de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, dr. Jianu Cristian, preşedinte Colegiul Medicilor Mehedinţi.

Tânărul îl acuză pe medic şi nediagnosticarea corespunzătoare şi tratament inadecvat şi cere despăgubiri de un milion de euro.

„Domnul Cîrstinoiu a apelat la serviciile noastre după ce timp de 4 ani de zile a încercat, fără succes, să își găsească dreptatea în cadrul unui proces penal. În urma analizei făcute de avocaţii noştri, împreună cu experţii medico-legali, am decis iniţierea unei proceduri civile. Domnul doctor Ţepeluş și Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin au fost dați în judecată. În numele clientului nostru, am cerut instanței de judecată obligarea lor, în solidar, la plata sumei de 1.000.000 euro, cu titlu de daune morale. Aceasta pentru că neglijența domnului doctor i-a pus viața în primejdie clientului nostru și i-a cauzat o infirmitate fizică permanentă, aptă să îl pună, pentru tot restul vieții, într-o poziție de inferioritate fizică și psihică. Cererea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Mehedinți în cursul lunii decembrie 2014 și estimăm că în 2-3 luni vom avea primul termen de judecată”, a precizat avocatul Kristian Winzer.

Citeşte şi CAZ INCREDIBIL în Braşov. O fetiţă a MURIT după ce a fost trimisă din spital acasă, cu DIAGNOSTIC GREŞIT