Cazanciuc: Suprapopularea penitenciarelor, un risc de radicalizare pe care Europa nu şi-l poate permite

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a pledat, luni, într-o conferință la Bruxelles, pentru necesitatea identificării de fonduri europene necesare consolidării infrastructurii penitenciare, atrăgând atenția că suprapopularea acestora reprezintă un risc de radicalizare pe care Europa nu și-l poate permite.

RomaniaTV.net
19 oct. 2015, 17:39
Cazanciuc: Suprapopularea penitenciarelor, un risc de radicalizare pe care Europa nu şi-l poate permite

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a participat luni, la Bruxelles, la lucrările Conferinței cu tema „Răspunsul justiției penale la radicalizare”, organizată de Vera Jurova, comisar european pentru justiție, egalitate și protecția consumatorilor, împreună cu Felix Braz, ministrul justiției din Luxemburg, stat care deține președinția Consiliului UE.

Într-un comunicat al Ministerului Justiţiei se menționează că la conferință au participat miniștri ai justiției din 18 state membre UE. „România nu se confruntă, încă, cu problema radicalizării, dar nu suntem aici pentru a ne limita acțiunea la cadrul național, ci de a găsi soluții la nivel european”, a subliniat oficialul român.

El a reiterat necesitatea identificării de fonduri europene pentru consolidarea infrastructurii penitenciare, așa cum s-a solicitat prin scrisoarea comună a celor 12 miniștri, transmisă în martie, primului vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, la inițiativa miniștrilor din România și Italia.

„Dincolo de dificultățile financiare prin care țările noastre pot trece la un moment dat, demersul celor 12 state are la bază în primul rând nevoia de solidaritate pentru un proiect cu consecințe pozitive la nivel european, dificil de promovat în plan național ca proiect prioritar pe agenda publică, atunci când ai de construit școli, spitale sau autostrăzi. Nu am vrea ca semenii noștri să plătească prețul suprem pentru a înțelege că suprapopularea penitenciarelor reprezintă un risc de radicalizare pe care Europa nu și-l poate permite”, a afirmat Cazanciuc, citat în comunicatul de presă.

MJ mai precizează că ministrul luxemburghez a anunțat că discuțiile antamate la această conferință vor fi continuate la Consiliul JAI din luna decembrie.