Cazul celui mai grav accident feroviar din Spania, redeschis după trei ani. 80 de oameni şi-au pierdut viaţa

Justiția spaniolă a redeschis ancheta legată de accidentul feroviar produs pe 24 iulie 2013 în apropiere de Santiago de Compostela (nord-vestul Spaniei) și soldat cu 80 de morți și 150 de răniți, pentru a verifica dacă societatea publică ce administrează infrastructura feroviară are o parte de vină.

27 mai 2016, 16:46
Cazul celui mai grav accident feroviar din Spania, redeschis după trei ani. 80 de oameni şi-au pierdut viaţa

Un tribunal din Santiago de Compostela l-a găsit vinovat pentru ”omucidere prin imprudență gravă” pe mecanicul trenului, Francisco José Garzón Amo. Finalul anchetei a fost notificat în octombrie anul trecut.

Pe 24 iulie 2013, un tren care plecase de la Madrid a intrat cu o viteză de 179 km/h într-o curbă la 4 km de Santiago de Compostela, în condițiile în care limita maximă de viteză pe acea porțiune era de 80 km/h. Trenul a deraiat, iar unele vagoane s-au izbit violent de zidul de beton care delimita calea ferată.

Conform rezultatelor anchetei, accidentul a fost cauzat de lipsa de atenție a mecanicului de locomotivă, care vorbea la telefon cu controlorul de trafic. În 2014, bărbatul a prezentat scuze familiilor victimelor acestei tragedii, cel mai grav accident feroviar din Spania după anul 1944.

Totuși, asociațiile victimelor și avocații apărării susțin că Francisco José Garzón Amo nu poate fi considerat singurul vinovat, estimând că societatea ce administrează infrastructura feroviară din Spania (Adif) a dat dovadă de neglijență, întrucât nu montase sisteme de semnalizare în curba periculoasă unde s-a produs accidentul.

Familiile victimelor au solicitat, printre altele, crearea unei comisii de anchetă parlamentare.

Joi, Curtea de Apel din provincia Galicia a anunțat redeschiderea dosarului, explicând că „există indicii cu privire la caracterul insuficient al metodei aplicate de Adif, ceea ce a antrenat o eroare de apreciere a dimensiunii riscului