Cazul Iuliei Ionescu, minora dispărută. Poziţia patriarhiei cu privire la posibilitatea de a se călugări

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat că nicio mănăstrire ortodoxă nu primeşte în monahism minori, referitor la dispariţia adolescentei Iulia Ionescu, de 15 ani, din Bucureşti, care ar fi vrut să se călugărească.

14 feb. 2014, 14:04
Cazul Iuliei Ionescu, minora dispărută. Poziţia patriarhiei cu privire la posibilitatea de a se călugări

Intrarea în monahism se poate face numai după 18 ani. Aceasta presupune un examen mai complex care vizează în principal vocaţia, dar şi un test pishologic şi multe altele„, a explicat Constantin Stoica pentru Mediafax.

El a mai arătat că, dacă un minor cere găzduire la o mănăstire, acesta va fi ajutat, dar conducerea bisericii va sesiza organismele abilitate, nefiind permisă nici găzduirea minorilor fără părinţi în aceste lăcaşuri.

Duhovnicul elevei de la Colegiul „Sfântul Sava”, care a dispărut, miercuri, în drum spre şcoală, a fost audiat de poliţişti şi a prezentat anchetatorilor conţinutul unui mail în care fata de 15 ani îl anunţa că doreşte să se călugărească, potrivit unor surse din Poliţie.

CITEŞTE ŞI IULIA IONESCU pune autorităţile pe jar. Celulă de CRIZĂ la poliţie. Ce detaliu ÎNGRIJORĂTOR s-a descoperit

Preotul parhoh al Bisericii „Sântul Nicolae” Militari, Visarion Alexa, a declarat poliţiştilor că ştia de la Iulia Cristina Ionescu faptul că aceasta intenţiona să urmeze „o viaţă monahală” şi chiar a pus la dispoziţia anchetatorilor un mail primit de la fata în vârstă de 15 ani care îl anunţa că doreşte să plece la o mănăstire.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat anterior că fata este foarte credincioasă şi a intenţionat să fugă de acasă la 12 ani, însă a fost oprită atunci de duhovnicul ei.

Poliţiştii au făcut deja o adresă către Patriarhia Română pentru a se verifica dacă eleva a ajuns la vreuna dintre mănăstirile din ţară.

Totodată, reprezentanţii Centrului Român pentru Copii Dispăruţi – Focus au declarat că participă la activităţile de căutare a adolescentei, distribuind postere cu semnalmentele şi poza minorei în judeţele indicate de Poliţie, respectiv Iaşi, Suceava şi Neamţ.

VEZI ŞI Mesajul fetei dispărute în Bucureşti: „Merg la mănăstire, îl iubesc pe Iisus”. Familia crede că a fost RĂPITĂ

Pentru coordonarea operaţiunilor de căutare a tinerei dispărute, la nivelul Poliţiei Capitalei a fost constituit un punct de comandă din care fac parte directorul adjunct al Poliţiei Capitalei pe linie de investigaţii criminale, şeful Poliţiei Sectorului 5, şi câte un reprezentant din partea Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române şi a Departamentului de Informaţii şi Protectie Internă.

Poliţia Capitalei a solicitat, vineri, sprijinul cetăţenilor pentru a o găsi pe eleva de la Colegiul „Sf. Sava”, dată dispărută după ce nu a mai ajuns miercuri la şcoală, şi face publice în acest sens semnalmentele fetei de 15 ani.

„Minora dispărută se numeşte Ionescu Iulia Cristina, este în vârstă de 15 ani şi are următoarele semnalmente: înălţime 1,67 m, greutate 50 kg, faţă ovală, ten de culoare deschisă, ochi verzi, păr şaten închis lung şi drept, bărbie rotundă. La data dispariţiei era îmbrăcată cu pantaloni negri, cămaşă albă, pulover mov, scurtă neagră cu nasturi aurii şi ghete negre”, se arată în comunicat.

Cei care au văzut-o sau pot oferi detalii cu privire la fată, sunt rugaţi să anunţe Poliţia Capitalei, apelând numărul unic de urgenţă 112.

În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că, în seara zilei de miercuri, adolescenta a ajuns la un magazin din Sectorul 1, unde şi-a vândut telefonul mobil, un I Phone 5, şi lănţişorul din aur.

Identificat de autorităţi, bărbatul care a cumpărat telefonul şi lanţul minorei a fost audiat şi a povestit că, ulterior, le-a vândut mai scump unei alte persoane.

Fata este în clasa a IX-a şi a intrat la liceu cu media 10.