Cazul tablourilor lui Vâlcov. Expertiza, mai scumpă decât operele de artă

Cele 101 tablouri, care i-ar aparţine fostului ministru Darius Vâlcov şi au fost găsite de DNA, au creat multă vâlvă în presă. Darius Vâlcov ar fi plătit chiar un milion de lei unui intermediar, în 2013, pentru achiziţia de tablouri, cu care intenţiona să deschidă o galerie de artă în Capitală. Potrivit expertului de artă Mihai Covaci, citat de ziarulring.ro, expertiza cerută de procurorii DNA ar putea costa mai mult ca tablourile în sine.

30 mart. 2015, 07:26

Un procuror DNA a lansat pe piaţă informaţia că majoritatea acestor tablouri au fost cumpărate de la case de licitaţie din străinătate, deşi, din cele 101 de lucrări de artă, doar o duzină ar proveni din străinătate, celelalte, adică majoritatea, fiind lucrări executate de pictori români, scrie ziarulring.ro.

Citeşte şi: Darius Vâlcov ar fi investit un milion de lei în tablouri în anul 2013

“Lucrările de Picasso sunt nişte xilogravuri, cu un tiraj de 75-100 de bucăţi. O chestie din asta face 200-300 de euro. Lucrarea de Renoir este o eboşă, o schiţă. Valorează cât a dat pe ea. Vă daţi seama că dacă s-a lucrat în licitaţie, s-au bătut cumpărătorii pe ea, deci ăsta e preţul.

Sunt lucrări de Renoir care se vând şi cu 50.000 de euro, dar şi cu câteva milioane de euro. Dar asta este o eboşă accesibilă colecţionarului român. (…) Lucrările româneşti prezentate ca fiind ale fostului ministru Vâlcov sunt cumpărate, probabil, de la case de licitaţie precum Alis, Artmark sau de unde le-o fi cumpărat.

Iar preţurile sunt mici, pentru că, în ultimii ani, pictura românească s-a dus în jos de tot din cauza lipsei de cumpărători”, spune expertul de artă Mihai Covaci.

Întrebat dacă experţii chemaţi de DNA să analizeze şi să evalueze lucrările de artă ale fostului ministru Vâlcov, expertul de artă spune că expertiza ar putea să coste mai mult decât tablourile în sine.

„Sigur că da, expertiza pe aceste câteva xilogravuri de Picasso ar putea costa, de pildă, mai mult decât lucrările în sine. Un astfel de Picasso (n.r. – o xilogravură, o litografie) nu costă mult.

„Dacă era un desen de Picasso sau o lucrare mică, am mai fi putut discuta. Dar nu pe poveşti din astea de presă… cu trei Picasso, cu nişte Andi Warhol cu un Jean Cocteau. Eu chiar am cumpărat un desen de Jean Cocteau cu 300 de euro la Paris”.

La rândul său, scriitorul şi editorul Petru Romoşan, critic şi negustor de artă, întrebat dacă expertiza ar putea fi mai scumpă decât lucrările în sine, răspunde râzând:

Nici chiar aşa! Dar e posibil ca o astfel de lucrare semnată Picasso să coste câteva mii de euro sau mult mai puţin. Depinde de tiraj. Dacă tirajul este de 10 până în 12, atunci s-ar putea să coste mult, dacă tirajul este de câteva sute, ar putea să coste mai nimic”.

Petru Romoşan vede povestea tablourilor lui Vâlcov dintr-o perspectivă aparte.

„Povestea cu tablourile lui Darius Vâlcov are o evidentă dimensiune tragicomică şi seamănă a vodevil, a parodie. Deocamdată însă, omul nu s-a exprimat, deci trebuie să aşteptăm şi un punct de vedere al lui, pentru că poate sunt lucruri pe care nu le cunoaştem. Poate că găseşte justificarea banilor, cine ştie… Trebuie să-i acordăm prezumţia de nevinovăţie chiar dacă desfăşurarea evenimentelor ne indică un imens carnaval”.

Petru Romoşan mai spune: “E clar că avem o pletoră foarte largă de amatori de artă. În momentul ăsta se vorbeşte foarte mult despre Vâlcov, dar foarte mulţi dintre cei implicaţi în dosarele «Microsoft» şi «EADS» sunt colecţionari de artă. Un exemplu este Claudiu Florică. Şi Gheorghe Stelian, zis «Stelu», este colecţionar de artă.

Citeşte şi Comoara lui VÂLCOV. OFICIAL DNA: Procurorii au găsit 101 TABLOURI în şase locaţii

Există zvonuri, care însă nu sunt confirmate, că şi primarul Vanghelie ar fi colecţionar de artă. S-a făcut o listă recentă cu colecţiile care sunt declarate conform legii în averile parlamentarilor, miniştrilor, ale funcţionarior de stat. Dar sunt şi alte mari colecţii care aparţin unor aşa-zişi oameni de afaceri care au făcut afaceri mai ales în relaţie cu banul public şi, evident, sunt şi alte colecţii nedeclarate care sunt ţinute ascunse. Desigur, la acestea se va ajunge greu”.