Cazul violului din Vaslui rezumat de avocatul capului răutăţilor: „Pâine, circ şi sânge”

Apele rămân, în continuare, tulburi, chiar dacă cei sapte violatori au fost condamnati de Judecătoria Vaslui care a emis si mandat de arestare de 30 de zile pe numele acestora. Unul din apărătorii celor sapte violatori, mai exact cel care a reprezentat interesele lui Silviu Burada, consideră că decizia instantei vasluiene a fost una nelegală si dată sub presiune.

19 aug. 2015, 03:28
Cazul violului din Vaslui rezumat de avocatul capului răutăţilor: „Pâine, circ şi sânge”

Bogdan Luca, avocatul lui Silviu Burada, cel care a pus totul la cale, spune că la arestarea preventivă pentru 30 de zile ar fi trebuit să existe o încheiere în care să se explice motivele. Avocatul Luca este de părere că magistratii vasluieni au oferit, vineri, în timpul procesului, opiniei publice, ceea ce s-a dorit: pâine si circ, iar luni, a apărut si al treilea element: sânge. Tot avocatul Luca din Iasi a declarat că violatorii trebuie să multumească celor din 1989 pentru că, după Revolutie, a fost abolită pedeapsa cu moartea. Altfel, existau sanse mari să se ajungă si aici. Speranta violatorior si a apărătorilor acestora rămâne Curtea de Apel Iasi acolo unde, încă de luni, a fost declarat apelul. „Poate că ei (magistratii Curtii de Apel – n.r.) ne vor da voie să ne administrăm probele”, a spus avocatul lui Silviu Burada pentru Vremea Nouă.

Si avocata fetei violate va depune recurs, nemultumită de pedepsele violatorilor, dar si de suma stabilită de instantă ca despăgubiri morale. După o noapte petrecută în arestul IPJ, cei sapte indivizi au fost mutati în Penitenciarul Vaslui. În închisoare, violatorii au fost primiti cu huiduieli de ceilalti detinuti. Între timp, poliţia rămâne în alertă, au fost luate măsuri speciale sporite, pentru ca lucrurile să nu degenereze si totodată pentru protecţia fetei şi a familiei ei. Pe ulitele din Văleni si Muntenii de Sus, patrulează forţe de ordine, de teamă că susţinătorii celor sapte tineri se vor răzbuna.

„Decizia instantei mi se pare fortată. Mai ales înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, care a fost dată total nelegal, cu încălcarea tuturor normelor legale. A fost îndreptată o eroare a procurorilor. Conform legii, motivele trebuiau făcute sub formă scrisă si cu audierea inculpatilor. Acest lucru nu a fost făcut. Ceea ce s-a întâmplat vineri la Vaslui este exact ceea ce a vrut poporul: pâine si circ, iar luni a primit si sânge”, a spus avocatul Bogdan Luca. De asemenea, instanta nu a precizat un termen în care apărătorii violatorilor pot face contestatie la măsura arestului preventiv dar, datorită articolelor din Codul Penal invocate, avocatii nu au posibilitatea unei contestatii. Chiar si asa, au fost formulate contestatii împotriva măsurii arestului preventiv la Tribunalul Vaslui, dar judecătorii pot alege să astepte motivarea sentintei dată de către Judecătoria Vaslui. Si problema probelor a fost abordată de avocatul Bogdan Luca. După ce luni a declarat apel la sentinta instantei vasluiene, acesta speră ca măcar magistratii Curtii de Apel Iasi să le dea voie apărătorilor celor sapte violatori să administreze probele. „La Vaslui nu îmi explic ce s-a întâmplat. Chiar dacă si pe fondul judecătii au fost admise probele propuse de noi, la scurt timp vii si le respingi pe motiv că nu mai sunt utile. Nu stiu ce să cred si la presiunea cui a luat asemenea decizii judecătorul. A multimii, a presei, a Consiliului Superior al Magistraturii sau a Parchetului General”, a mai spus Bogdan Luca. Tot el a mai declarat că violatorii trebuie să multumească celor din 1989 deoarece, după Revolutie, a fost abolită pedeapsa cu moartea. Altfel, existau sanse mari să se ajungă si aici.

Violatorii primiti cu surle si trâmbite la Penitenciarul Vaslui
.Faptele comise de cei sapte violatori din Văleni au ajuns si la urechile detinutilor din Penitenciarul Vaslui. Astfel, la sosirea tinerilor vălenari la închisoare, cei din celule au început să fluiere si să-i huiduiască chiar dacă nu îi vedeau. Se pare că ceea ce au postat, pe retelele de socializare, unii interlopi din tară începe să se adeverească si violatorii din Văleni au parte de o primire si de o atentie „deosebită”. „Băi animalelor, dacă vă prind, vă scot smecheria din cap. Vai de mama voastră! Vă credeti smecheri, băi amărâtilor? Stiti care e norocul vostru? Am prieteni în majoritatea penitenciarelor, abia astept să intrati. O să vă căpăcească câte sapte odată, băi lichelelor”, a scris Adrian Corduneanu, temutul interlop iesean, pe pagina sa de Facebook. Pentru următoarele trei săptămâni, cei sapte indivizi vor sta în carantină, pentru a se obisnui cu regimul de detentie.

Pedepsele celor sapte violatori din Văleni, în date exacte
După patru luni în care s-au bucurat de libertate, cei sapte violatori au ajuns din nou, după gratii. Capul răutătilor, Silviu Ovidiu Burada, a primit pedeapsa cea mai mare. A fost condamnat la opt ani si patru luni de închisoare. La ceva mai putini ani de închisoare au fost condamnati ceilalti trei violatori care nu au recunoscut comiterea faptelor. Astfel, Silviu Avădănei, Paul Andrei Burlacu si Petrică Ionut Bolboceanu au fost condamnati la sapte ani de închisoare cu executare. Ceva mai ieftin au scăpat ultimii trei dintre violatori, cei care si-au recunoscut fapta. Ionut Bogdan Boicu, Alin Dumitru Rotaru si Ioan Surleac au fost condamnati la cinci ani si opt luni de închisoare. De asemenea, celor sapte violatori le-au fost interzise unele drepturi si au fost obligati să plătească fetei suma de 50.000 de lei cu titlul de daune morale. De asemenea, violatorii mai trebuie să achite suma de 2.400 de lei (câte 300 de lei fiecare – n.r.) bani ce reprezintă plata cheltuielilor judiciare către stat. Sentinta nu este una definitivă si poate fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la pronuntare. Făcând un calcul matematic în care luăm în considerare cele cinci luni petrecute în arest preventiv si trei luni de arest la domiciliu, ce se vor scade din pedeapsă si faptul că un an de închisoare echivalează cu opt luni calendaristice, violatorii vor avea de executat, efectiv, pedepse mult mai mici în spatele gratiilor. Asta în conditiile în care Curtea de Apel Iasi va păstra condamnarea dată de Judecătoria Vaslui. Astfel, Silviu Burada va sta după gratii cinci ani si sase luni. Prietenii lui de fapte care nu au recunoscut violul, Avădanei Silviu, Paul Andrei Burlacu si Ionut Bolboceanu, condamnati la câte sapte ani de închisoare, vor sta după gratii doar patru ani si jumătate. Ceilalti trei care au recunoscut faptele comise, Ionut Boicu, Alin Rotaru si Ioan Surleac vor avea de îndurat cel mai putin rigorile vietii de detinut aflat în închisoare. Cei trei vor avea de executat trei ani si sapte luni de detentie efectivă. În acelasi timp există si posibilitatea ca toti să beneficieze de eliberare conditionată în functie de cum se vor comporta în spatele gratiilor.