CCR a publicat motivarea: ÎCCJ trebuia să tragă la sorţi toţi cei cinci membri ai completurilor. NU se aplică retroactiv

Curtea Constituţională a public motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a faptului că ÎCCJ nu a stabilit legal componenţa completurilor de 5 judecători. Judecătorii Livia Stanciu şi Ovidiu Minea au semnat o opinie seaparată

RomaniaTV.net
29 nov. 2018, 15:19
CCR a publicat motivarea: ÎCCJ trebuia să tragă la sorţi toţi cei cinci membri ai completurilor. NU se aplică retroactiv

CCR explică fără echivoc faptul că ÎCCJ trebuie să tragă la sorţi toţi cei cinci membri ai completurilor, nu doar membrul desemnat fără tragere la sorţi (preşedintele). Este exact interpretarea ÎCCJ, pusă în practică înainte de publicarea motivării CCR.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective”, precizează CCR.

Decizia CCR nu are efecte retroactive

„Întrucât atât în materie penală, cât şi extrapenală, sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea necondiţionată şi, prin urmare, absolută, a actelor îndeplinite de un astfel de complet, şi ţinând cont de faptul că deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, conform art.147 alin.(4) din Constituţie, Curtea reţine că prezenta decizie se aplică de la data publicării sale, atât situaţiilor pendinte, respectiv în cauzele aflate în curs de judecată, precum şi în cele finalizate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, cât şi situaţiilor viitoare”

Adunarea Generală a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis că există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu-şi pot desfăşura activitatea, iar la şedinţele din 3 şi 10 decembrie se vor prezenta judecătorii din completurile extrase în luna noiembrie. Aceştia, însă, vor acorda noi termene de judecată.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vinerea trecută, anularea hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători. 

Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea depusă în instanţă de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a contestat tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii au decis, de asemenea, suspendarea executării acestei hotărâri, ceea ce presupune că procesele aflate pe rol la aceste completuri sunt momentan suspendate.

În 8 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători.

În 9 noiembrie, au avut loc tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor completelor de 5 Judecători pentru anul 2018, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirmând că speră ca, astfel, să se încheie această ”epopee”.

În aceeaşi zi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a contestat constituirea completului de cinci judecători în dosarul său, anunţând că nu doreşte să ajungă iar în „situaţia nedorită” ca peste o vreme să se constate că aceste completuri au fost constituite nelegal şi să se ia de la capăt, adăugând că s-a „cam săturat”.