PNL, EŞEC la CCR: Judecătorii au RESPINS contestaţia privind modificarea Legii alegerii preşedintelui

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins marţi ca inadmisibilă sesizarea PNL referitoare la OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României.

16 sept. 2014, 13:17
PNL, EŞEC la CCR: Judecătorii au RESPINS contestaţia privind modificarea Legii alegerii preşedintelui

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, marţi, excepţia ridicată în instanţă de PNL privind OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României.

Judecătorii au constatat că excepţia de neconstituţionalitate a unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă nu poate forma obiectul acţiunii în contencios administrativ.

Surse judiciare au explicat, pentru Agerpres, că autorul sesizării practic a investit instanţa cu o acţiune având ca obiect o excepţie de neconstituţionalitate a OUG 45/2014, iar, ulterior, a venit cu o cerere de completare având ca obiect şi anularea Hotărârii de guvern care prevedea modificarea termenului de la 45 la 60 de zile pentru verificarea candidaturilor. Această critică nu a mai fost motivată însă.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, înainte de şedinţă, că ordonanţa de urgenţă nu schimbă data alegerilor chiar dacă va fi considerată ca fiind neconstituţională.

Prin această ordonanţa s-a modificat legea. Dacă ordonanţa ar fi declarată neconstituţională, rămân termenele din lege. Data alegerilor s-a stabilit prin Hotărâre de guvern, emisă în baza acestei ordonanţe. Nu are de suferit (data alegerilor – n. red.). Alegerile se vor desfăşura indiferent de ce se va decide astăzi. În mod normal, judecătorii Curţii nu pot şi nu trebuie să se abţină, ca şi alţi judecători în alte situaţii pentru că la noi nu are cine să-i înlocuiască pe cei care se abţin sau sunt recuzaţi”, a afirmat Augustin Zegrean, înainte de şedinţă.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care modifică Legea pentru alegerea preşedintelui prevede că „alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin„.

CCR a dezbătut marţi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.1 pct. 2, pct.7, pct. 10 şi pct. 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României ridicată în procesul aflat la CAB dintre Partidul Naţional Liberal, prin preşedintele acestuia, Klaus Iohannis, şi Guvern.

ŞEDINŢĂ CCR. Augustin Zegrean: ALEGERILE se vor desfăşura LA TERMEN, chiar dacă CCR respinge ordonanţa UPDATE

Pe 21 august, liberalii au anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis solicitarea depusă în numele Partidului Naţional Liberal de preşedintele liberalilor, Klaus Iohannis, şi a decis sesizarea CCR cu modificările aduse legii alegerii preşedintelui României introduse prin OUG 45/2014.

„Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia. Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli”, se arăta într-un comunicat al Alianţei Creştin-Liberală (ACL).