CCR discută pe 23 ianuarie sesizarea USR privind numirea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere a Prelucrării Datelor

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 23 ianuarie sesizarea USR privind numirea Ancuţei Opre în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

RomaniaTV.net
13 dec. 2018, 11:50
CCR discută pe 23 ianuarie sesizarea USR privind numirea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere a Prelucrării Datelor

Uniunea Salvaţi România a anunţat miercuri că a atacat la Curtea Constituţională numirea Ancuţei Opre în funcţia de preşedinte al ANSPDCP.

„În primul rând, Ancuţa Opre nu îndeplineşte criteriul competenţei în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal şi nici pe cel al vechimii de minim 10 ani în specialitatea aceluiaşi domeniu. În al doilea rând, PSD-ALDE nu au respectat procedura de numire. Biroul Permanent al Senatului nu a notificat toate grupurile parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului pentru a obţine propuneri din partea acestora pentru funcţia de preşedinte al ANSPDCP, conform regulamentului. Grupul parlamentar al USR din Camera Deputaţilor nu a primit hotărârea adoptată de Biroul Permanent al Senatului în şedinţa din 29 octombrie 2018 şi prin urmare a fost privat de posibilitatea de a face o astfel de nominalizare”, precizează USR într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

USR a mai arătat că numirea s-a făcut fără votul majorităţii senatorilor. „La şedinţa din 26 noiembrie au votat 91 de senatori, dintre care 63 pentru, 27 împotrivă şi o abţinere, după care Ancuţa Oprea şi-a depus jurământul în Plenul Senatului. Astfel s-au încălcat dispoziţiile Legii 102/2005, Art. 7, alin. (3), potrivit căruia ‘Numirea preşedintelui şi a vicepreşedintelui Autorităţii naţionale de supraveghere se face cu votul majorităţii senatorilor’. Cerinţa majorităţii absolute pentru această numire reiese cu claritate din lege, cerinţă care ar fi putut fi îndeplinită numai în situaţia în care 69 de senatori ar fi votat pentru numirea doamnei Ancuţa Opre în funcţia de preşedinte al ANSPDC”, a mai precizat USR.

Senatorii USR au votat împotrivă, considerând că numirea într-un nou mandat drept „o răsplată pentru felul în care Ancuţa Opre ştie să folosească instituţia în interesul PSD, obedienţă demonstrată atunci când aceasta a semnat notificarea-ameninţare trimisă jurnaliştilor de la RISE Project, în urma dezvăluirilor privind dosarul Tel Drum”.

„În timpul audierilor din Comisia juridică, de numiri, disciplină şi imunităţi, doamna Opre a demonstrat că nu are cunoştinţe nici despre jurisprudenţa CEDO în domeniu şi nici nu poate înţelege dreptul legitim al cetăţenilor de a fi informaţi cu privire la fapte şi persoane de interes public. În scurta prezentare pe care şi-a făcut-o în plenul Senatului, înainte de vot, doamna Opre a arătat, în schimb, că ştie să fie parcimonioasă cu adevărul şi nu ne-a dezvăluit şi acele aspecte care ar fi putut să o facă, moralmente măcar, incompatibilă cu deţinea funcţiei”, a spus liderul grupului senatorilor USR, Vlad Alexandrescu.

USR consideră că în timpul audierilor din Comisia juridică, de numiri, disciplină şi imunităţi, întrebată de cazul Rise Project, „Ancuţa Gianina Opre, persoană urmărită penal de procurorii DNA într-un dosar ANRP, s-a dovedit incapabilă să facă diferenţa dintre viaţa privată a unei persoane şi dreptul presei de a publica informaţii despre persoane de interes public”.