Curtea Constituţională a respins contestaţiile PNL şi USR privind Legea Centenarului şi a Legii executării pedepselor

Curtea Constituţională (CCR) a repspins miercuri sesizările de neconstituţionalitate depuse de PNL şi USR împotriva Legii Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 precum şi împotriva modificărilor Legii privind executarea pedepselor privative de libertate.

RomaniaTV.net
05 iul. 2017, 05:34
Curtea Constituţională a respins contestaţiile PNL şi USR privind Legea Centenarului şi a Legii executării pedepselor

UPDATE: Curtea Constituţională a respins contestaţiile PNL şi USR privind Legea Centenarului şi a Legii executării pedepselor

Sesizarea a fost formulată de 70 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale PNL și USR.

PNL a anunțat în luna mai că Grupul deputaților liberali a înaintat Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate în privința Legii Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pentru forma adoptată de Camera Deputaților.

„Forma inițială a propunerii legislative, propusă de parlamentarii PNL, a suferit modificări substanțiale aduse în a doua Cameră sesizată de majoritatea parlamentară, încălcând principiul bicameralismului statuat în jurisprudența Curții Constituționale. Astfel, norme care schimbă sensul inițiativei legislative nu au fost supuse deciziei primei Camere sesizate în acest caz, respectiv a Senatului. În același timp, nu sunt specificate în mod concret sursele de finanțare și alocările bugetare necesare acoperirii activităților desfășurate cu ocazia Centenarului”, se explica într-un comunicat al PNL.

Potrivit liberalilor, majoritatea parlamentară a impus soluții legislative care încalcă reglementări constituționale ce privesc atributul președintelui României de a conferi decorații și titluri de onoare în numele statului român.

„Prin forma legii adoptate în Camera Deputaților este eludată instituția președintelui României din acest mecanism constituțional, fiind instituite în paralel alte tipuri de medalii și distincții prilejuite de aniversarea Marii Uniri, spre a fi acordate prin hotărâre a Parlamentului ori prin hotărâre a Guvernului”, susține PNL.

Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 — 1918) și Centenarul Marii Uniri a fost adoptată pe 3 mai.