CCR: Iohannis, obligat să numească miniştrii interimari propuşi de premier. Dăncilă trebuie să ceară vot de încredere

Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea Guvernului privind conflictul juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare. Potrivit CCR, Klaus Iohannis este obligat să semneze revocarea miniștrilor cerută de Viorica Dăncilă și să accepte propunerile de miniștri interimari. De asemenea, potrivit deciziei Curții, premierul Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru a cere votul de încredere.

18 sept. 2019, 05:10
CCR: Iohannis, obligat să numească miniştrii interimari propuşi de premier. Dăncilă trebuie să ceară vot de încredere

CCR a stabilit că revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuie să semneze decretele în acest sens.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a decis:

Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primuluiministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de
refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.

Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019;

Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019″, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

De asemenea, potrivit deciziei Curții, premierul Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru a cere votul de încredere.

„Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primulministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019”, au mai decis judecătorii constituţionali.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică primului-ministru şi Președintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Citeşte şi: Dăncilă, prima reacţie după decizia Curţii Constituţionale: CCR îl obligă pe preşedinte să semneze revocarea miniştrilor remaniaţi

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a susţinut, în cadrul dezbaterii de la CCR privind sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedintele României, că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar şi că din cauza refuzului şefului statului, în acest moment, Guvernul are şase ministere „care nu funcţionează”.

În opinia lui Toni Greblă, refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este „mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției”.

La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale a solicitat CCR respingerea cererii Guvernului pe motiv că din 26 august ALDE a ieşit de la guvernare, schimbându-se astfel compoziția Executivului. În acest context premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament pentru vot de încredere, mai preciozează reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale. 

Punctele de vedere cu privire la dosar au fost trimise de către părţile implicate până în 11 septembrie.

Citeşte şi: Conflictul dintre Iohannis şi Dăncilă pe tema numirii miniştrilor va fi tranşat de CCR pe 18 septembrie

Purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a declarat la RFI că social-democraţii aşteaptă decizia CCR în privinţa numirii miniştrilor interimari, după care vor decide paşii următori.

„În primul rând, aşteptăm peste două zile să vedem cu privire la numirea miniştrilor interimari ce părere are Curtea Constituţională. Este aceea care are în final ultimul cuvânt în această dispută. Noi suntem convinşi că ne va da dreptate şi că imediat, domnul preşedinte Iohannis va trebui să accepte cele trei numiri de miniştri interimari. Imediat după aceea, cu siguranţă, la nivelul unui Comitet Executiv al PSD vom stabili paşii următori” a declarat, luni, Valeriu Steriu.

Acesta susţine că PSD nu se agaţă de putere.

„Nici gând să ne agăţăm de putere. Conform Constituţiei, suntem în totalitate în respectul ei, avem în clipa de faţă absolut toate punctele din Constituţie analizate de oameni care se pricep foarte bine la acest lucru”, a mai declarat Valeriu Steriu.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joia trecută, că a fost sesizată Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de a numi miniştri interimari şi a precizat că sesizarea ar trebui privită şi ca un mijloc de a avea nişte reguli pentru viitor.

„Dincolo de lupta politică nu este nevoie şi nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului” a declarat premierul, afirmând că nu s-a putut organiza şedinţa de guvern din săptămâna respectivă.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că respinge categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari pentru ministerele deţinute de ALDE, partid ai cărui reprezentanţi s-au retras din Guvern. Iohannis a precizat că refuză să gireze un joc politic meschin.