CCR: Dispoziţiile articolului din Legea 78/2000 referitor la tentativa de abuz în serviciu sunt neconstituţionale

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că prevederile unui articol din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, referitor la tentativa de abuz în serviciu, sunt neconstituționale.

22 iun. 2017, 15:09
CCR: Dispoziţiile articolului din Legea 78/2000 referitor la tentativa de abuz în serviciu sunt neconstituţionale

A fost luată în discuție excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.15 din Legea nr.78/2000, raportat la art.132 din același act normativ și la art.297 alin.(1) din Codul penal.

„Dispozițiile criticate au următorul conținut: Art.15 din Legea nr.78/2000: ‘Tentativa la infracțiunile prevăzute în prezenta secțiune se pedepsește’; Art.132 din Legea nr.78/2000: ‘În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime’; Art.297 alin. (1) din Codul penal: ‘Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică'”, se precizează în comunicat.

În urma deliberărilor, plenul CCR a admis cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.15 din Legea nr.78/2000 raportate la art.132 din același act normativ, cu referire la infracțiunea de abuz în serviciu, sunt neconstituționale.

Citeşte şi: Tudorel Toader, despre abuzul în serviciu: Eu nu am un prag acum pe care să îl scot din buzunar şi să zic „ăsta-i pragul”