Ce amendă riscă firmele dacă au mărit nejustificat preţul carburanţilor

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, marți, la Ploiești, că, dacă se constată încălcări ale legii în privința prețului carburanților, amenda maximă care poate fi aplicată este de 10% din cifra de afaceri a companiilor.

21 feb. 2017, 15:34
Ce amendă riscă firmele dacă au mărit nejustificat preţul carburanţilor

„De asta avem acest instrument numit investigație sectorială, care forțează companiile să ne dea date tocmai ca să putem să analizăm lucruri aparent inexplicabile din economie. (…) Vrem să înțelegem dacă e pur și simplu o evoluție economică normală sau altă variantă ar fi — sunt probleme legate de reglementare, vreun act normativ al statului a crescut artificial costurile pe care le au operatorii și în felul acesta își justifică creșterea prețului sau nu putem exclude a treia variantă în care companiile sunt în vreun fel vinovate, deci comportamentul lor ar fi vinovat, situație în care, desigur, vom deschide (…) o investigație care poate să ducă la amendă. Momentan avem numai această analiză, ea nu duce automat la o sancționare a companiilor. (…) Dacă vom ajunge să constatăm o încălcare a legii, pragul maxim de amendă este 10% din cifra de afaceri. (…) E clar că am vorbi în zona asta de zeci de milioane de euro”, a explicat Chirițoiu.

O delegație a Consiliului Concurenței condusă de Bogdan Chirițoiu se află la Ploiești, în această perioadă, pentru a participa la o serie de întâlniri atât cu autoritățile locale, cât și cu reprezentanții mediului de afaceri.