Ce beneficii au patronii angajând persoane care îşi găsesc greu un loc de muncă

Patronii sunt stimulaţi de stat să angajeze anumite categorii sociale de angajaţi, care îşi găsesc greu un loc de muncă, fie că sunt prea tineri sau prea bătrâni, fie că n-au experienţă sau sunt persoane cu handicap.

29 nov. 2012, 06:32
Ce beneficii au patronii angajând persoane care îşi găsesc greu un loc de muncă

Angajatorul este stimulat financiar să angajeze persoane care se încadrează în anumite categorii sociale, dar este stimulat de stat şi să le păstreze pe acestea pentru mai mulţi ani, arată o informare a Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, solicitată de ROMÂNIATV.NET.

O primă categorie pentru care angajatorul primeşte stimulente financiare dacă face angajări sunt tinerii fără experienţă. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc următoarele facilităţi:

-sunt scutiţi pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi

-primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent:

– o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

-o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;

– o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior. În prezent, valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei.

Facilităţile se prelungesc în anumite cazuri

Angajatorii care încadrează în muncă persoane cu handicap au beneficii acordate din partea statului pe o perioadă mai mare de timp.

„Pentru încadrarea absolvenţilor din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele pe o perioadã de 18 luni”, a răspuns ANFOM la solicitarea ROMÂNIATV.NET.

De asemenea, angajatorii care menţin raporturile de muncã sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi, peste termenul de 3 ani primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncã sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentã contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane.

Şomeri de peste 45 de ani

O altă categorie care poate aduce avantaje angajatorului este aceea a şomerilor cu vârsta de peste 45 de ani sau şomeri care sunt unici susţinători ai familiilor monoparentale.

Firma care va angaja salariaţi din această categorie va fi scutită, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate.

De asemenea, firma va primi lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.

Şomeri aflaţi în prag de pensionare

O altă categorie care este ocolită de către angajatori, şi pentru care statul acordă facilităţi, este cea a şomerilor care mai au 3 ani până la vârsta pensionării. Angajatorii acestei categorii de angajaţi beneficiază lunar, pe perioada angajării, pâna la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta în vigoare pentru fiecare angajat.

Angajare persoane cu handicap

O altă categorie de angajaţi, care cu greu îşi găsesc un loc de muncă, sunt persoanele cu handicap. „De o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legalã, dacă încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani”, informează ANOFM.

Încadrarea în baza contractului de solidaritate

Firmele care încheie astfel de contracte vor fi subvenţionate cu salariul de bază stabilit, dar nu mai mult de 75% din din câştigul salarial mediu net pe economie. Printre facilităţile acordate patronilor se mai regăsesc şi reducerea sumei reprezentând contribuţia de 2,5% datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj, daca incadreaza in munca persoane din categoria somerilor pe care le menţin în activitate pe o perioadã de cel puţin 6 luni de la data angajãrii, precum şi acordarea unei sume reprezentând 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesională organizate de angajatori pentru un număr de cel mult 20% din personalul propriu angajat.

Facilităţi pentru angajarea în vacanţă

De asemenea, angajatorii sunt stimulaţi să încadreze pe piaţa muncii elevi şi studenţi, precum şi ucenici, ei beneficiind de următoarele stimulente financiare:

– beneficiază de un stimulent financiar lunar, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, pentru fiecare elev sau student încadrat în muncă în baza unui contract individual de muncă pe durata determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial sau a unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

– stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare într-un an calendaristic, pe perioada vacanţelor.

– patronii care vor încheia contracte de ucenicei va primi 60% din valoarea indicatorului social de referinţă, suma fiindu-i dedusă din suma pe care trebuie să o plătească angajatorul la asigurările pentru şomaj.