Ce boală cruntă poate indica mărirea ganglionilor

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale limfomului îl reprezintă creșterea în volum a ganglionilor.

19 oct. 2017, 13:03
Ce boală cruntă poate indica mărirea ganglionilor

Limfomul este o formă de cancer care afectează sistemul circulator limfatic ce face parte din mecanismul natural de apărare al organismului. Acesta este constituit dintr-o reţea de mici canale, vasele limfatice, prin ­care circulă anticorpii, celulele care distrug virusurile şi bacteriile. În cazul apariţiei limfomului, are loc o înmulţire exagerată a limfocitelor (care alcătuiesc limfa), care se acumulează atât la nivelul ganglio­nilor, cât şi la nivelul unor organe, scrie doctorulzilei.ro.

Există două forme de limfom: Hodgkin (afectează nodulii ­limfatici de la nivelul gâtului, zonei axilare şi inghinale) şi ­non-Hodgkin (caz în care limfoamele nu distrug ţesuturile, ci se dezvoltă în jurul organelor). Anual, în ­lume se înregistrează 62.000 de noi cazuri de limfom Hodgkin, iar 25.000 se soldează cu deces. În schimb, forma non-Hodgkin reprezintă 90% din cazurile totale de limfom. În lume, apar în fiecare an 286.000 de cazuri de limfom non-Hodgkin şi se înregistrează 161.000 de decese.

Simptomele limfomului non-Hodgkin sunt nespecifice, deci pot fi întâlnite și în cadrul altor afecțiuni. Cele mai des întalnite sunt:

1. Mărirea ganglionilor. Cel mai frecvent simptom al limfomului non-Hodgkin îl reprezinta creșterea în volum a ganglionilor sau nodulilor. Adesea, aceste umflături pot fi observate la nivelul gâtului, în zona claviculei, axilei sau în zona inghinală. Ele sunt cauzate de celulele sangvine albe care se acumulează în ganglioni. Acestia se pot mări şi în cazul în care suferim de o răceală sau de o infecţie. De aceea, este important să ţinem cont de faptul că doar mărirea ganglionilor nu înseamnă că suferim de limfom. Inflamaţia va dispărea atunci când raceala sau infecția este vindecată.

În cazul limfomului non-Hodgkin, ganglionii rămân dilatați pentru mai mult timp.

2. Tusea, durerea toracică, dificultatea de a respira (dispneea), durerea abdominală. Numeroase simptome ale limfomului non-Hodgkin depind de localizarea tumorilor. De exemplu, durerea toracică şi respirația îngreunată pot apărea în cazul în care ganglionii din spatele sternului, sau a timusului (o glanda cu secreție interna), se măresc și comprimă organele din vecinătate. Astfel, mărirea ganglionilor din spatele sternului (ganglionii din mediastin) pot produce greutate în respirație, tuse seacă iritativă, dureri toracice, tulburări la înghițit. Dacă ganglionii sunt localizați în abdomen, ei pot produce mărirea de volum a abdomenului, dureri abdominale difuze, tulburări de tranzit intestinal.

3. Starea generală de rău. Starea generală de rău este des întâlnită la persoanele afectate de limfomul non-Hodgkin. Multe dintre simptomele nespecifice limfomului non-Hodgkin pot fi considerate semne generale de boală.

Acestea includ:

  • Febră recurentă sau persistentă a cărei cauză nu poate fi explicată (temperatura corpului mai mare de 38°C)
  • Transpiraţii nocturne care ar putea determina umezirea pijamalei şi a lenjeriei de pat, fara un motiv evident (temeratură ridicată în încapere)
  • Scădere în greutate neintenţionată (definită ca o scădere ponderală mai mare de 10% din greutatea corporală în 6 luni)
  • Oboseală severă şi persistentă sau epuizare
  • Scăderea poftei de mâncare

Citeşte şi Cancerul la sân: Metodele care reduc riscul acestei boli necruţătoare