Ce cred analiştii şi jurnaliştii despre declaraţiile lui Traian Băsescu pe subiectul „Ponta – Agentul 007”

Declaraţiile lui Traian Băsescu au fost comentate de toate vocile importante din spaţiul public românesc. Marea majoritate a acestora consideră că dezvăluirea preşedintelui nu va afecta cu nimic parcursul electoral al lui Victor Ponta, unii considerând chiar că premierul va fi privit cu ochi mai buni de electorat, în contextul în care la nivelul opiniei publice există o fascinaţie pentru agenţii de informaţii pe care România i-a trimis în ultimii 25 de ani în străinătate.

14 oct. 2014, 09:32
Ce cred analiştii şi jurnaliştii despre declaraţiile lui Traian Băsescu pe subiectul „Ponta – Agentul 007”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a catalogat dezvăluirile lui Traian Băsescu drept o scenetă „mai slabă” decât cea a lui Robert Turcescu din urmă cu câteva săptămâni, considerând că Victor Ponta „poate să apară cel mult ca un erou, că se luptă cu dușmanii României”. Despre impactul dezvăluirii preşedintelui, CTP consideră că aceasta a avut un „impact literar grotesc”, care „nu va scoate niciun votant din zona inertă”.

Jurnalistul Ion Cristoiu plusează, considerând că „prin dezvăluirea de la Realitatea Tv, Traian Băsescu l-a făcut pe Victor Ponta președintele României”. În opinia acestuia, premierul Victor Ponta nu va fi atins de această dezvăluire. „În momentul în care a spus-o Traian Băsescu, pentru electoratul lui Victor Ponta, este un argment să îl voteze în plus”, a mai spus Cristoiu.

Ce riscă BĂSESCU după declaraţiile privind ofiţerul acoperit. Bolcaş: „Porţile PUŞCĂRIEI sunt larg deschise”

Analistul Dan Andronic crede că „impactul asupra imaginii lui Victor Ponta va fi unul neașteptat, conturându-i și mai puternic imaginea de BUN ROMÂN”. Acesta a punctat că despre prezidenţiabilul Victor Ponta „nu se va putea spune că este un fost informator al Securității, sau un colaborator al SRI, ci un cadrul activ al spionajului românesc”, iar în acest context „pot spune că acum privesc cu alți ochi sloganul campaniei sale: «Mândru că sunt român».”

Jurnalistul Digi 24 şi RFI, Luca Niculescu, a subliniat referindu-se la dezvăluirile lui Traian Băsescu faptul că SIE nu trebuie confundată cu Securitatea, catalogând demonstrația preşedintelui ca fiind una „complicată”.

Jurnalistul Dan Tapalagă consideră că, odată cu aceste dezvăluiri despre presupusul său trecut de ofiţer acoperit, Victor Ponta va trece „de la imaginea de lider slab şi manevrabil la imaginea de «James Bond» conectat la centre obscure de putere”. Tapalagă a punctat, însă, că există totodată riscul ca activul PSD să îl perceapă pe candidatul lor drept „un trădător, ca pe un «om al serviciilor», din cauza cărora mulţi au intrat la închisoare în ultimii ani.”

Scandalul iscat de Traian Băsescu a fost comentat şi de voci ale jurnaliştilor şi analiştilor Antena 3. Radu Tudor a comentat subiectul catalogând comportamentul lui Traian Băsescu ca fiind „generat de o disperare”. În opinia acestuia, starea preşedintelui rezultă dintr-o „realitate care îl scoate din minţi: Elena Udrea are 6% intenţie de vot de mai bine de o lună de zile, mai sunt 3 săptămâni până la alegeri şi nu se mai poate face nimic nici pentru el, nici pentru ea”. Mircea Badea consideră că „dovezile pe care președintele României le aduce sunt fabuloase. Sunt deducții personale! El (n.r. Traian Băsescu) știe foarte bine că intră la pârnaie, foarte, foarte mulți ani”. Şi Mugur Ciuvică a condamnat ieşirea lui Traian Băsescu, declarând că „deocamdată l-am vazut pe domnul Băsescu mult mai penibil decât Turcescu. Traian Băsescu nu a citit niciun cuvinţel din dosarele pe care le avea la el. I le dădea moderatorului pe care îl punea să citească după hârtii.”

Ponta, despre acuzaţia că ar fi fost ofiţer SIE: Sunt numai minciuni! Băsescu e în campanie

Darie Cristea, director de cercetare al INSCOP Research, a explicat pentru Adevărul că „reacţia lui Victor Ponta a fost bună. Ar putea să-i adauge un plus de maturitate”, dezvăluirea lui Traian Băsescu nefiind „o treabă care să dea un efect electoral foarte mare”. În opinia lui Cristea, campania pentru alegerile prezidenţiale este una extrem de centrată pe oameni, iar „electoratul lui Ponta este mai omogen şi mai rezistent la astfel de mesaje. Publicul nu va înţelege mare lucru, presupunând că vorbim de o problemă reală.”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituţională” şi „o incompatibilitate”, potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituţională”.

Preşedintele a mai arătat că Teodor Meleşcanu a acţionat politic atunci când a iniţiat o hotărâre de Guvern ce conţinea un articol prin care ofiţerii acoperiţi erau protejaţi şi după ce nu mai erau activi. ‘Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Deci un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în el, în domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând în mod nedrept serviciul într-o acţiune politică, de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat ale SIE, le-a pus într-un monitor oficial, de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti’, a spus Băsescu.